Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Sparen in de kluis

Auteur: Redactie Mister Money Vrijdag 14 november 2008
Geld sparen kan op verschillende manieren; Via een spaarrekening, maar ook contant in de verborgen 'oude sok'. Dat brengt echter ook nadelen met zich mee. Bij brand of diefstal ben je ineens alles kwijt. Voor mensen die liever contant geld bewaren, kan een kluis wellicht uitkomst bieden.

Bij de aanschaf van een kluis zijn er 3 vragen die gesteld kunnen worden:

Wat moet in de kluis opgeborgen worden?
Er zijn veel soorten kluizen die allemaal een bepaalde functie hebben. Kluizen die bestemd zijn voor het langdurig bewaren van geld- en waardepapieren zijn de kastkluizen, het bekende blok. Ook kan gekozen worden voor weggewerkte muur- en vloerkluizen Tegenwoordig zijn er ook mooie designkluizen. Daarnaast zijn er ook afstortkluizen- voor een tijdelijke opslag van geld- en zijn er varianten voor sleutels, wapens, data, laptops en archieven. Wie kiest voor geld sparen in een kluis ontvangt geen rente.

Waartegen moet de kluis beveiligd worden?
Je kunt kiezen uit kluistypen die bestand zijn tegen brand, tegen diefstal of tegen beide. Alle drie de categorie๋n kunnen vervolgens weer worden onderverdeeld in: licht, normaal en zwaar.

1. Diefstal
De inbraakwerendheid van een kluis is af te lezen aan de 'indicatie waardeberging'. Hoe hoger deze is, des te beter is de kluis bestand tegen een inbreker. Deze indicaties lopen voor particulieren van nihil tot wel €.100.000,-. Het bedrag is het bedrag aan geld in een bepaalde kast, in de standaard uitvoering, in onbewoonde en niet beveiligde panden en binnen de bebouwde kom. De indicatie is overigens alleen geldig bij goede verankering. Volgens het Nationaal Centrum voor Preventie dienen kluizen lichter dan 1000 kg. goed verankerd te zijn. Concreet: Mocht onverhoopt toch €. 10.000,-- euro uit een kluis met indicatie waardeberging €. 5.000,- ontvreemd worden, dan keert de verzekering maar €. 5.000,- uit. Bij ontvreemding van de kluis zonder verankering, zou een verzekeringsmaatschappij wel eens erg moeilijk kunnen doen.

2. Brand
Er zijn diverse normen om de brandwerendheid in minuten van een kluis te bepalen. Bij een felle brand zal, afhankelijk van het type kluis met een bepaalde norm, de temperatuur van de kluis en derhalve ook van de spullen in de kluis binnen enkele minuten flink kunnen oplopen. Ook de bouw, ligging en de aanwezigheid van blusmiddelen van een gebouw spelen een belangrijke rol bij de brandwerendheid. Een kluis zal niet snel onbrandbaar zijn.

Wat voor type slot?
 • Sleutelslot: Dit is vrijwel standaard op iedere kluis. Nadeel is dat er een sleutel aanwezig is; deze kan kwijtraken of ontvreemd worden.
 • Cijfercombinatieslot: Dit is een robuust slot en heeft geen elektronica die kan weigeren. Nadeel is wel dat het intensief en precies werk is.
 • Elektronisch codeslot: Voordeel is dat de kluis snel te openen is en dat de code makkelijk is te veranderen. Nadeel is het slot op batterijen werkt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wist u dat een deposito een hoger rendement kent?
Sparen, niet direct opneembaar
Internetspaarrekening
Groene spaarrekening
Sparen, direct opneembaar

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen