Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geld lenen kan goedkoper

Auteur: Mister Money donderdag 12 december 2013
Natuurlijk kun je beter je spaargeld aanspreken dan een lening afsluiten. Maar soms kun je niet om een lening heen. Zorg in dat geval dat je niet té duur leent. Bijvoorbeeld door de meest kostbare leenvormen te vermijden en door te kiezen voor een voordelige lening die goed bij je persoonlijke situatie past. Want geld lenen kan echt goedkoper.

Gek genoeg zijn de duurste manieren van geld lenen ook de gemakkelijkste leenvormen. Denk aan rood staan op je bankrekening, een klantenpas, een creditcard- of een postorderkrediet. Zonder er enige moeite voor te doen heb je de beschikking over extra geld. Een valkuil dus voor iedereen die snel extra geld nodig heeft. Want meestal merk je pas achteraf dat er voor deze manier van geld lenen fikse rentepercentages worden gerekend.

Torenhoge rentetarieven
Veel mensen hebben zelfs helemaal niet in de gaten dat ze flink betalen voor deze kredietvormen. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat 82 procent van de Nederlanders niet weet welke rentetarieven hun bank vraagt voor een negatief banksaldo. Heb jij ook geen idee van de rentepercentages? Voor een roodstand op je bankrekening rekent de bank een rente die varieert van 8 tot wel 15 procent. Ga je over het kredietlimiet heen, dan is rood staan nog duurder. Voor kopen op afbetaling gelden soortgelijke rentepercentages. Zo rekenen postorderbedrijven vaak de maximale kredietrente van 15 procent. En vragen autodealers voor een afbetalingsregeling rentetarieven tot circa 12 procent.

Goedkoper lenen
Wie goedkoop geld wil lenen doet er dus goed aan om de ‘makkelijke’ leenvormen te vermijden en een voordeliger alternatief te zoeken. Zo kun je bijvoorbeeld veel geld besparen door je aankoop bij een postorderbedrijf niet te financieren met een postorderkrediet, maar met een persoonlijke lening. Want deze rentetarieven liggen doorgaans vele procenten lager!

Passend lenen
Om voordelig uit te zijn is het ook belangrijk dat de lening goed op je persoonlijke situatie aansluit. Weet je bijvoorbeeld vooraf niet precies hoeveel extra geld je nodig hebt? Dan is een doorlopend krediet een goede keuze. Je betaalt namelijk alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Maar heb je in één keer een bepaald bedrag nodig, dan ben je voordeliger uit met een persoonlijke lening. En ga je veel geld uitgeven aan een verbouwing? Dan is het vaak gunstiger om een tweede hypotheek af te sluiten. Kortom: verdiep je goed in de verschillende leenvormen, laat je voorlichten en kies een lening die bij je situatie past.

De goedkoopste?
Uiteraard kun je ook besparen op je lening door voor een voordelige aanbieder te kiezen. Vergelijk daarom de rentes en kies voor een geldverstrekker met een aantrekkelijke rente. Sluit echter nooit zo maar een lening af, maar verdiep je eerst in de voorwaarden. Want goedkoop kan ook duurkoop zijn. Let er bijvoorbeeld op of het rentetarief geen actierente betreft. Na afloop van de actieperiode betaal je dan een hoger rentepercentage. Ook kan er aan een lening een dure verzekering gekoppeld zijn. Je bent in dat geval duurder uit dan wanneer je voor een aanbieder had gekozen die een iets hogere rente hanteert.

Goed alternatief: sociale lening
Ook mensen met schulden of een BKR-codering kunnen voordeliger uit zijn met hun lening. Omdat ze niet bij een reguliere bank terecht kunnen, kloppen ze vaak noodgedwongen aan bij peperdure aanbieders van bijvoorbeeld BKR-leningen. Niet doen! Ga eerst eens langs bij de Gemeentelijke Kredietbank. Mogelijk kom je in aanmerking voor een sociale lening. Daarmee ben je een stuk voordeliger uit.

Toch rood staan? Bekijk dan of je bij een andere bank voordeliger uit bent. De tarieven voor rood staan verschillen per bank. Vergelijk daarom de rentetarieven en stap eventueel over naar een andere bank. Dat kan via www.overstapservice.nl

  Stem / voeg toe:

  nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google   Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
  Laat geen geld op de plank liggen!
  Vele euro’s goedkoper uit met je verzekeringen
  Overstappen van spaarrekening - Hoe werkt het?


  Extra mogelijkheden:
  RSS feed
  Dossiers  Op zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
  Hypotheek rente   


  Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
  Vergelijk rente   


  Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
  Zorgverzekering vergelijken