Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geld lenen: do’s en don’ts

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) donderdag 17 juli 2008
Over geld lenen wordt veel geschreven. Meestal vanuit één van de uiterste invalshoeken: ‘Kom bij ons lenen, kijk eens hoe makkelijk dat gaat’ of ‘Pas op met geld lenen, doe het maar liever niet’. Dat de eerst slogan gaat om de commercie die geld wil verdienen aan leningen is duidelijk. Het andere uiterste geeft je bijna het gevoel dat je stom bent als je geld leent.

Niets mis met lenen
Er is op zich niets mis met geld lenen. Als je een uitgave moet doen waar je nu het geld niet voor hebt, en je bent goed in staat om de lening terug te betalen, dan is er niets aan de hand. De vraag is echter of het nodig is om te lenen. Kun je de uitgave niet uitstellen totdat je het geld bij elkaar gespaard hebt? In feite is lenen ‘achteraf sparen’: je moet na het afsluiten van de lening immers iedere maand terugbetalen.

De prijs van lenen
Als je geld leent moet je rente betalen, zo werkt dat nu eenmaal. Maar die rente is niet bij alle leenvormen hetzelfde. Lenen via je creditcard of een postorderbedrijf is extreem duur met rentes richting de 18 procent. Maar ook rood staan op je betaalrekening is verre van voordelig. Qua rente kun je veel beter een persoonlijke lening of een doorlopend krediet afsluiten. De rente van een lening is niet fiscaal aftrekbaar, tenzij je het geld gebruikt voor aankoop of verbetering van je woonhuis.

Verantwoord lenen
Bij het afsluiten van een lening is het allerbelangrijkste dat je weet dat je in staat bent om de maandlast die eruit komt te dragen. Kijk daarbij niet te zonnig naar je financiële situatie en houd rekening met onverwachte situaties.

Valkuilen
Lenen wordt door sommige instanties erg gemakkelijk gemaakt. Het afsluiten van een postorderkrediet is zó geregeld. Voor een paar euro per maand heb je de mooiste spullen: erg verleidelijk. Reken eens uit wat het product je in totaal kost: dan schrik je meestal behoorlijk. Ook een uitgestelde betaling is vaak geen probleem. Nu halen, over een jaar betalen – renteloos. Dat is niet gelogen. Maar als je na dat jaar niet in één keer kunt terugbetalen zit je aan een zeer kostbare lening vast.

Bovendien adverteren sommige kredietaanbieders met prachtige lage rentepercentages. Later kan blijken dat het om een actierente ging die snel omhoog gaat. Of dat er voor die rente wel wat verplichte verzekeringen bij afgesloten moeten worden.

Do’s en don’ts
Ga je een lening afsluiten? Wij zetten een paar do’s en don’ts op een rijtje.

Do’s
 • Leen alleen als dat echt nodig is
 • Controleer het rentepercentage
 • Check de voorwaarden (Kan de rente zomaar aangepast worden? Mag je tussentijds boetevrij aflossen? Zitten er geen onnodige verzekeringen bij?)
 • Spaar wat geld zodat je niet hoeft te lenen
Dont’s
 • Leen niet teveel, te lang of voor ieder wissewasje
 • Vul geen gaten met gaten
 • Leen niet te duur
 • Leen niet met onnodige (dure) aanvullende verzekeringen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek