Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geld overhouden, hoe doe je dat?

Auteur: Mister Money dinsdag 8 januari 2013
Jongeren geven bakken met geld uit. Bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, merkkleding of een avondje stappen. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze aan het einde van de maand even krap bij kas zitten. In dit artikel leggen we uit hoe jongeren grip op hun geld kunnen krijgen en nog op vakantie kunt ook.

Het belangrijkste is dat je overzicht krijgt op je inkomsten en uitgaven. En dat je de uitgaven vervolgens wat realistischer indeelt. Hieronder leggen we in drie stappen uit hoe je dat kunt doen.

Stap 1: Een financieel overzicht maken
Door je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten, krijg je direct een beeld van je financiŽle situatie. Wat moet je doen?

* Je maandelijkse inkomsten optellen: Het gaat niet alleen om je salaris, maar ook om je zorgtoeslag, je eventuele zak- en kleedgeld en studiefinanciering. Bedragen die je per jaar ontvangt, zoals je vakantiegeld, kun je door twaalf maanden delen.

* Je maandelijkse uitgaven optellen: Maak daarbij onderscheid tussen je vaste lasten en Ďoverige kostení. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de kosten voor je mobiele telefoon, verzekeringspremies, abonnementen, kostgeld en maandlasten voor je lening. Denk bij Ďoverige kostení aan uitgaan, kleding, verjaardagen, make-up of computerspelletjes.

* Bereken het saldo: Trek al je uitgaven af van je inkomsten. Zo zie je direct hoeveel je per maand overhoudt of juist tekort hebt. En kun je beter beslissen waar je je geld wel of niet aan kunt uitgeven.

Stap 2: Bezuinigen en verdelen
Blijkt uit je overzicht dat je maandelijks een tekort hebt? Dan is het zaak om je uitgaven wat beter te verdelen. Misschien geef je wel erg veel geld uit aan uitgaan en sporten en heb je nooit genoeg geld voor je kleding. Je kunt dan proberen om wat minder te gaan bellen en een avondje stappen in de maand over te slaan. Of je computerspelletjes tweedehands te kopen in plaats van nieuw in de winkel. Je kunt ook op zoek gaan naar een goedkopere verzekering of een voordeliger mobiel abonnement. Nu je inzicht hebt in je financiŽn, zul je zien dat besparen veel makkelijker is dan je misschien denkt.

Stap 3: Je budget vaststellen
Om echt grip op je geld te krijgen is het handig om voor bepaalde uitgaven een budget op te stellen. Hoeveel kan je maximaal uitgeven aan bijvoorbeeld uitgaan? Reserveer iedere maand een bedrag en houd je eraan. Op is op. Als je deze bedragen in je financieel overzicht zet, zie je gelijk of je gereserveerde budget haalbaar is.

Stap 4: Geld reserveren
Naast alle vaste lasten en je overige kosten, zijn er nog natuurlijk meer zaken waar je geld voor nodig hebt. Je wilt waarschijnlijk wel een keer op vakantie, een (nieuwe) auto kopen of in de toekomst op jezelf gaan wonen. Voor die toekomstige uitgaven kun je iedere maand wat geld reserveren door een bedrag op een spaarrekening te storten. Zet dit bedrag ook in je financiŽle overzicht, want ook sparen is een uitgave.

Wil je meer weten over je persoonlijke financiŽn, budgetteren en begroten? Ga dan naar Nibud Scholieren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
18 jaar: wat verandert in je financiŽle situatie?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet