Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Schenken: hoe zit dat met de belasting?

Auteur: Mister Money donderdag 1 februari 2018
Geld schenken, op het eerste gezicht denken veel mensen dat hier alleen de ontvanger beter van wordt. Dit idee klopt niet helemaal. Ook u, als ďgulle geverĒ, kunt profiteren van een schenking. Een schenking kan u namelijk een belastingvoordeel opleveren en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Waarschijnlijk vraagt u zich nu hardop af hoe een schenking u belasting kan besparen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Door geld te schenken kunt u uw vermogen in box 3 omlaag brengen. Daardoor kunt u vermogen weer onder de vrijstellingsgrens  brengen. Als uw vermogen nog steeds boven de vrijstellingsgrens uitkomt, kunt u in ieder geval uw belastingaanslag hierop drukken.

Schenken aan mensen
Met een schenking kan vermogen worden overgeheveld naar een ander, zo kunnen bijvoorbeeld toekomstige successierechten gedrukt worden. Aan uw kinderen mag u jaarlijks een bedrag van € 5.363, - belastingvrij schenken. Wilt u iemand anders ( dus niet één van uw kinderen) geld schenken, dan ligt het belastingvrije bedrag op € 2.147, -. Eenmalig mogen ouders aan hun kinderen (tussen hun 18e en 40ste verjaardag) belastingvrij een hoger bedrag schenken. Dit eenmalige bedrag bedraagt voor 2018 € 25.731, - per kind. Als er meer wordt geschonken dan het vrijgestelde bedrag, dan moet hierover schenkingsrecht betaald worden.

Alle schenkingen die u in een jaar aan één persoon doet worden bij elkaar opgeteld. Mocht u over het vrijgestelde bedrag komen, dan krijgt u te maken met de schenkingsrecht. De ontvanger moet in principe deze belasting betalen. Echter de schenker mag dit deel ook voor zijn rekening nemen. Wij spreken dan over vrij van recht schenken. Doordat de schenker de belasting doet betalen, wordt het geschonken bedrag voor de ontvanger dus groter.

Schenken aan goede doelen
Als u geld schenkt aan een door de belastingdienst erkend goed doel, dan hoeven zij daar nooit schenkingsrecht over te betalen. Aftrekbaar zijn giften / schenkingen aan kerkelijke, levensbeschouwelijke, charitatieve, culturele, wetenschappelijke organisaties of instellingen die een algemeen nut beogen. Als u een periodieke (notariŽle) schenking doet aan een erkend goed doel, dan kan dit een extra belastingvoordeel opleveren. Als u vijf jaar achter elkaar (of langer) een bedrag schenkt, dan is dit bedrag in zijn geheel aftrekbaar. Leuke bijkomstigheid is dat aan dit bedrag geen minimum of maximum verbonden zit. U moet de periodieke schenking wel laten vastleggen in notariŽle akte. De kosten voor de opmaak van deze akte mag u overigens ook weer van de belasting aftrekken.

Als u eenmalig geld schenkt aan een goed doel, een zogenoemde gift, dan moet u schenking aan bepaalde eisen voldoen om voor een belastingaftrek in aanmerking te komen. De belastingdienst heeft hiervoor een zogenaamde drempel. Eenmalige schenkingen zijn aftrekbaar voor de belasting als ze per jaar meer dan 1% van uw verzamelinkomen bedragen, met een minimum van 60 euro. Per kalenderjaar mag u maximaal 10% van uw verzamelinkomen aftrekken.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013
Loonstrook 2012


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet