Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Geldmarktplaats groeit gestaag

Auteur: Mister Money Dinsdag 22 mei 2007
De online geldmarktplaats Boober is nu een kleine vier maanden actief. Het bedrijf kende wellicht dankzij de vele gratis publiciteit een grandioze start en groeit nu gestaag verder. Inmiddels hebben 2400 mensen zich bij de online geldmarktplaats aangemeld en is er voor € 800.000 aan leningen uitgekeerd. Directeur Guus Drijver is dan ook zeer tevreden met het resultaat tot nu toe.

De online geldmarktplaats werkt via een zogenoemd peer 2 peer systeem. Dit houdt in dat er geld kan worden geleend én uitgeleend zonder tussenkomst van een bank. Particulieren kunnen met elkaar onderhandelen over de rente. Boober vraagt aan de lener en uitlener een commissie van 0,5%.

Kritiek
In het begin was er vooral veel kritiek op de particuliere geldmarktplaats. Zo zouden mensen met een negatieve BKR-notering zich nog dieper in de schulden kunnen steken. De directeur van Boober Guus Drijver veegt deze kritiek van tafel: “Niet iedereen kan zomaar via onze website geld lenen, mensen die zich bij ons aanmelden worden natuurlijk goed gescand. Wie via de website geld wil lenen moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat hij een vast of regelmatig inkomen heeft. Hoe groter de zekerheid dat iemand zijn lening aflost, hoe lager het rentepercentage. Hoe groter het risico, hoe hoger de rente die geldschieters kunnen ontvangen.” Momenteel worden er leningen met een rentepercentage tussen de 6,5 en 15% aangevraagd.

Boober kan zijn leningaanvragers niet toetsen bij het BKR omdat het geen financiële instelling is. Maar volgens Drijver is de controle van het BKR ook niet altijd rigide. “Ik zeg niet dat deze controle slecht is, maar mensen met een slechte betaalmoraal staan niet altijd geregistreerd.” De AFM is op dit moment bezig met een onderzoek naar Boober. De toezichthouder op de financiële markt onderzoekt of de digitale bemiddelaar binnen de wettelijke kaders opereert. Daarnaast hebben particulieren een website gelanceerd waarop de geldmarktplaats nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Toekomst
Drijver heeft inmiddels ook zelf gemerkt dat er schaduwkanten aan de geldmarktplaats zitten. Zo is er nog geen goed evenwicht tussen vraag en aanbod.

Ondanks deze kleine kanttekening is Drijver positief over de toekomst en heeft het bedrijf zelfs grootse plannen. “Over drie jaar willen wij 1% van de markt in handen hebben. Wij praten dan over een kredietportefeuille van 170 miljoen euro.” Daarnaast reikt de blik van Boober verder dan alleen Nederland. Nog voor de zomer hoopt het bedrijf ook in België een dergelijke site te lanceren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek