Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Gevolgen bij oversluiten en de bijleenregeling

Auteur: Mister Money zondag 3 januari 2016
Oversluiten van de hypotheek heeft gevolgen voor de eigen woningschuld en de aftrekbaarheid van de rente. Dit heeft weer gevolgen voor de mogelijkheden om een nieuwe woning te kopen in de toekomst. Je krijgt dan te maken met de bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat je de overwaarde in je nieuwe huis dient te herinvesteren. Deze overwaarde moet goed berekend worden.

Waar heeft Mister Money recht op aftrek over?
Mister Money heeft een hypotheek van 200.000 euro en beslist om deze over te sluiten. Met de boeterente van 10.000 euro en de kosten (5.000 euro) komt hij uit op 215.000 euro. De kosten die samenhangen met de verkrijging van de hypotheek mogen meegefinancierd worden met behoud van renteaftrek. Omdat niet de hele verhoging van de hypotheek is gebruikt voor de hypotheek, wordt de schuld waarover de rente in aftrek mag worden genomen 205.000 euro De restantschuld valt in box 3.

Nu beslist Mister Money drie jaar later te verhuizen naar een woning voor 300.000 euro inclusief de kosten. Zijn huidige woning verkoopt hij voor 240.000 euro en lost zijn hypotheek van 215.000 euro in.

Zijn werkelijke overwaarde ('cash') is 25.000 euro. Maar de fiscus kijkt alleen naar de eigenwoningschuld! Het zogenaamde vervreemdingssaldo (zeg maar de overwaarde) is het saldo bij verkoop van de opbrengst, verminderd met eventuele verkoopkosten en de huidige eigenwoningschuld. Dus in dit geval 35.000 euro.

Het kost Mister Money 300.000 euro om de woning te kopen. Hij dient het vervreemdingssaldo in te brengen: 35.000 euro en de rest mag worden bijgeleend. Maar hij heeft een hogere hypotheek nodig, omdat in zijn vorige hypotheek een schuld in box 3 zat, welke met de verkoop is ingelost. De hypotheek wordt derhalve 275.000 euro met maar aftrekmogelijkheid over 265.000 euro.

Conclusie:
Als je hebt besloten om jouw hypotheek over te gaan sluiten (met of zonder verbouwing) laat je dan goed voorlichten. Zorg dat je op de hoogte bent van de consequenties over een langere periode.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat is in aftrek te nemen in box 1?
Oversluiten en aftrekmogelijkheden in de praktijk

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet