Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips

Auteur: Mister Money dinsdag 19 november 2013
Veel stellen hebben naast hun eigen particuliere spaarrekening een gezamenlijke spaarrekening. Een gezamenlijke spaarrekening is echter niet alleen interessant voor partners. Het is ook een handige spaarvorm als je samen met een vriend(in) wilt sparen voor bijvoorbeeld een vakantie. In dit artikel lees je wat een gezamenlijke spaarrekening inhoudt en hoe je deze kunt openen.

Wat is een gezamenlijke spaarrekening?

Bij vrijwel alle banken kun je een gezamenlijke spaarrekening openen. Je hebt daarbij de keuze uit twee opties: de en/of rekening of de en/en rekening. Van een en/of rekening mogen beide rekeninghouders onafhankelijke van elkaar geld opnemen en storten. Onderling vertrouwen is daarbij dus erg belangrijk. Van een en/en rekening kan alleen geld opgenomen worden met toestemming van beide rekeninghouders.

Gezamenlijke spaarrekening openen

Bij sommige banken kun je een gezamenlijke spaarrekening openen via je online bankomgeving. Maar er zijn ook banken waarbij je samen naar een bankkantoor toe moet om de rekening te openen. In dat geval moeten beide potentiële rekeninghouders een legitimatiebewijs meenemen. In het geval dat je de spaarrekening online opent, wordt vaak nog wel verlangd dat je bij de bank langskomt om je te legitimeren. Dit geldt vooral wanneer één van beide rekeninghouders nog geen klant was bij de bank waar de gezamenlijke spaarrekening wordt geopend. Het is vaak ook mogelijk om een spaardeposito op twee namen te zetten bij een bank.

Tip! Actuele spaarrentes vergelijken: Wil je een gezamenlijke spaarrekening openen? Dan wil je natuurlijk wel geld sparen met de hoogste rente. In de module op Mister Money kun je eenvoudig alle rentes voor spaarrekeningen en termijndeposito’s vergelijken.

Gezamenlijke spaarrekening belasting

Je moet je spaargeld elk jaar opgeven bij de Belastingdienst. Dit doe je via de aangifte inkomstenbelasting in box 3. Dit geldt dus ook voor tegoeden op een gezamenlijke spaarrekening. Bij fiscaal partners is dit erg gemakkelijk, omdat zij zelf mogen bepalen wie welk deel van het spaargeld opgeeft. Als je samen met één of meerdere vrienden de rekening hebt geopend, moet ieder het deel opgeven dat hij of zij heeft ingelegd. Het is dus belangrijk om dit goed voor jezelf bij te houden.

Gezamenlijke spaarrekening en het depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel beschermt het tegoed van spaarders en rekeninghouders als een bank failliet gaat. Dit stelsel garandeert tot maximaal 100.000 euro per rekeninghouder per bankvergunning. Als een spaarrekening op meerdere namen staat, kunnen alle rekeninghouders dus afzonderlijk een beroep doen op het depositogarantiestelsel. Als je met zijn tweeën een spaarrekening hebt, is het tegoed dus gegarandeerd tot maximaal 200.000 euro.

Let op: het depositogarantiestelsel geldt per bankvergunninghouder en niet per rekening. Als je dus bij dezelfde bank nog andere rekeningen hebt, heb je maar één keer recht op een vergoeding van maximaal 100.000 euro per persoon voor alle rekeningen samen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt
Minder mensen zonder zorgverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen