Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Goedkoop lenen, waarop je moet letten

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zondag 16 december 2012
Internet staat vol over waar je een voordelige lening kunt afsluiten of hoe en waar je goedkoop geld kunt lenen. Maar is dit wel altijd de juiste weg? Is een lening met een lage rente wel de beste lening? MisterMoney.nl heeft zich verdiept in deze markt. Op basis van dit onderzoek hebben wij de volgende tips voor je opgesteld die je kunnen helpen een passende lening te vinden.

Soorten
Er zijn verschillende soorten leningen. Twee veel voorkomende leningen zijn:
 • het doorlopend krediet; deze geeft de mogelijkheid tot een bepaald maximum te lenen en is flexibel; een permanente financiŽle reserve achter de hand. Er wordt een variabele rente betaald over het opgenomen deel en aflossen is boetevrij. Doorgaans wordt maandelijks 2% van de kredietlimiet betaald aan rente en aflossing. de persoonlijke lening; hier wordt een groot bedrag ineens geleend; bijvoorbeeld voor de aankoop van een duurzaam product. Binnen een vastgestelde looptijd met een vaste rente wordt er maandelijks afgelost en rente betaald. Bij vervroegd aflossen kan een boete worden toegepast.
Rente
Een lage rente is niet altijd de beste rente. Zo dien je er zeker van te zijn dat het geen actierente betreft. Ga altijd na of de rente vast of variabel is. Ook is het verstandig te weten of in het rentepercentage geen dekking zit die een bedrag uitkeert bij overlijden. De rente van een persoonlijke lening is doorgaans hoger dan de rente van een doorlopend krediet.

Aflossing
De aflossing van een lening kan op verschillende manieren gebeuren. Globaal is er een splitsing in aflossen binnen het maandbedrag ůf rente en aflossing gescheiden betalen. In het laatste geval wordt er gespaard of belegd via een verzekering of een losse rekening. Aflossing vindt plaats op einddatum.

Verzekeringen
Hoe hoger het geleende bedrag, hoe groter de risico's bij een veranderde financiŽle situatie. Deze kunnen worden afgedekt middels verzekeringen. Je dient zelf (met hulp van een deskundige) te beoordelen of deze verzekeringen noodzakelijk zijn. Een verzekering hoeft niet gesloten te worden bij de geldverstrekker en kan je nooit verplicht worden. Een paar voorkomende verzekeringen:
 • Regelmatig zit in het rentepercentage een ophoging voor een verzekering die bij overlijden de schuld (gedeeltelijk) inlost. Indien deze onnodig is, kan deze wellicht worden verwijderd.
 • Tevens kan een verzekering worden gesloten, die bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid uitkeert. Zo kunnen de lasten van de lening worden doorbetaald.
 • De aflossing van de lening kan ook op einddatum plaatsvinden middels een levensverzekering. Deze keert eventueel ook uit bij tussentijds overlijden. Het bedrag kan worden gespaard o.b.v. beleggingen of vaste rendementen.
Bij het afsluiten van een financieel product moet je je vooraf goed laten voorlichten; Vraag daarom altijd de voorwaarden en de financiŽle bijsluiter op.

Kortom
Uiteraard is het verstandig een voordelige lening te nemen die bij je past. Naast goedkoop lenen dienen de aflossingsvorm en eventuele verzekeringen goed op jouw wensen en de noodzaak aan te sluiten.

Via internet kun je verschillende aanbieders vergelijken op rente, maar ook op voorwaarden en aflossingsvoorwaarden. Zo kan je goedkoop en zonder verrassingen geld lenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Leningen: waarop letten bij aanbieder?
Veelgestelde vragen over lenen en BKR
Lenen: waarop je moet letten

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet