Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Goedkoper sparen voor pensioen

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 17 januari 2006
Pensioensparen met een lijfrentepolis moet goedkoper kunnen. Dat vinden de PvdA en VVD. De partijen hebben een wetsvoorstel ingediend om pensioensparen ook bij banken fiscaal aantrekkelijk te maken. Daardoor zou meer concurrentie ontstaan en dus lagere kosten.

Wie individueel spaart voor zijn oude dag kan dit doen met ondermeer een lijfrentepolis. Tot nu toe kon je dan alleen terecht bij een verzekeringsmaatschappij. De PvdA en VVD willen daar nu verandering in brengen. Het ingediende wetsvoorstel regelt dat individueel pensioensparen (lijfrente) ook bij banken fiscaal wordt ondersteund. Zo ontstaan er meer keuzemogelijkheden en komt er een einde aan het monopolie van de verzekeraars.

Volgens de twee fracties brengen de verzekeraars nu veel te hoge kosten in rekening voor lijfrenteproducten. Dat bleek eerder ook al uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) en het Centraal Planbureau (CPB). De hoge kosten hebben te maken met de provisie van tussenpersonen en de hoge uitvoeringskosten van de verzekeraars. Wanneer mensen ook bij een bank spaarproducten met belastingaftrek kunnen kopen, ontstaat er meer concurrentie en zullen de kosten omlaag gaan.

Niet iedereen mag pensioensparen met belastingaftrek. Alleen zelfstandigen en werknemers die kunnen aantonen dat ze een pensioengat hebben, komen in aanmerking voor belastingaftrek op hun premies. Werknemers zonder pensioentekort kunnen collectief bijsparen voor een aanvullend pensioen via pensioenfondsen en verzekeraars.

Het Verbond van Verzekeraars, de belangenbehartiger van particuliere verzekeraars, staat niet direct afwijzend tegenover de nieuwe concurrentie. Als het voorstel goed is voor de consument en de politiek wil het, dan is het een prima plan, zo meent het Verbond. De Consumentenbond heeft enthousiast gereageerd op het wetsvoorstel. Meer keuzemogelijkheden voor pensioen sparen is een langgekoesterde wens van de bond. Het kostenaspect vindt de bond een bijkomend voordeel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet