Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Gouden Handdruk verzekering

De gouden handdruk, er wordt veel over geschreven, maar wat is het nou precies? Heeft iedereen die ontslagen wordt recht op een gouden handdruk of is dit alleen weggelegd voor mensen met een topsalaris? Op deze internetpagina vind je belangrijke informatie over deze vergoeding en beantwoorden we veel vragen hierover. Daarnaast enkele nuttige tips voor als je ooit een gouden handdruk krijgt.

Informatie gouden handdruk verzekering
Let op! Vanaf 2014 komen alle mogelijkheden om de gouden handdruk in termijnen te laten uitkeren te vervallen. Word je ontslagen na 1 januari 2014, dan kun je geen gebruik meer maken van een goudenhanddruk verzekering, bankspaarrekening of een Stamrecht BV. Je kunt de gouden handdruk dan alleen nog in één keer direct laten uitkeren op je betaalrekening. De onderstaande content heeft betrekking op de situatie t/m 31 december 2013.

De gouden handdruk is een vergoeding die je van je werkgever ontvangt bij (gedwongen) ontslag. Het bedrag wat je ontvangt is een soort van schadevergoeding voor gemiste carrièrekansen, verlies van sociale status en verminderde opbouw van pensioenrechten.

Het is mogelijk om een verzekering af te sluiten op je gouden handdruk. Het ontvangen bedrag wordt dan vastgezet bij een verzekeraar die op een later tijdstip tot uitkering overgaat. De gouden handdruk verzekering heeft als voordeel dat de ontslagvergoeding bruto kan worden overgemaakt naar een verzekeraar. De uiteindelijke uitkeringen worden wel volgens het normale tarief belast.

De hoogte van je ontslagvergoeding is afhankelijk van een aantal factoren; leeftijd, het aantal dienstjaren bij je werkgever en het salaris. Globaal gesproken zijn er twee groepen medewerkers die recht hebben op een gouden handdruk. De eerste bestaat uit werknemers die bij een reorganisatie vrijwillig opstappen. In dat geval is vaak in een sociaalplan vastgelegd hoeveel geld je meekrijgt. De tweede groep bestaat uit gouden handdrukken die door de kantonrechter worden bepaald. De kantonrechter heeft hiervoor een berekening: A x B x C.

De A staat voor het aantal dienstjaren. Dienstjaren na je 40ste tellen 1,5 keer mee. Dienstjaren na je 50ste levensjaar tellen zelfs dubbel.

De B staat voor het bruto maandsalaris inclusief vakantiegeld.

De C staat voor correctiefactor. Dit is de onzekere factor in de berekening. C heeft meestal een waarde van 1, maar kan oplopen naarmate de werkgever schuldig is aan het ontslag. Is de C factor 0 volgens de kantonrechter dan ontvang je geen ontslag vergoeding.

Voordelen:
Hoewel het altijd vervelend is indien je ontslagen wordt, ontvang je wel een vergoeding. Deze vergoeding kun je gebruiken voor een uitkering op een later tijdstip.
De ontslag vergoeding kan bruto worden overgemaakt naar de verzekeraar. Je betaalt hierover geen belasting. Belasting ga je pas betalen indien de verzekeraar overgaat tot uitkering.

Nadelen:
Het ontvangen van een ontslag vergoeding mag dan leuk klinken, maar je loopt ook veel mis zoals carrièrekansen, opbouw van pensioen etc. Daarnaast verlies je ook je baan, en dat is misschien nog wel het ergste.
Aanschaf van een gouden handdruk verzekering
Alternatieven gouden handdruk verzekering
Mister Money TopTips
Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet
 
Wist u dat steeds minder Nederlanders de hoogte van hun pensioen checken?
Wist u dat vrouwen een lager pensioen krijgen dan mannen?
Wist u dat door de versimpeling van het loonstrookje gepensioneerden erop achteruit gaan?
Wist u dat Zorg en Welzijn wil gaan beleggen met pensioenen?
Wist u dat het Nederlands pensioenstelsel niet meer het beste ter wereld is?