Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Gratis hypotheekadvies bestaat niet

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 29 januari 2009
Leef jij nog in de veronderstelling dat financieel advies gratis is? We helpen je graag uit de droom: dat is niet zo. Bij een goed financieel advies hoort een adviseur die de benodigde kennis heeft en jouw persoonlijke situatie vertaalt naar een advies over wat je het beste kunt kiezen uit het woud van financiële producten.

Neem nou hypotheken. Er zijn niet veel mensen die helemaal zelfstandig kunnen selecteren welke hypotheek het beste bij ze past. De hypotheekvorm wil nog wel lukken door daar het nodige over te lezen, bijvoorbeeld op internetsites. Maar dan moet er gerekend worden. Wat betekenen bepaalde keuzes voor je maandlasten? Hoe zit het fiscaal? Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk? Zet je de rente vast of niet? En hoe krijg je overzicht over al die aanbieders met al die verschillende rentes en voorwaarden?

Een eenvoudige aflossingsvrije hypotheek lukt sommigen nog best zonder adviseur. Gaat het een stap verder, dan heb je die hypotheekadviseur gewoon nodig. En dat is helemaal niet erg, want je kunt bij iedere hypotheekadviseur binnenwandelen voor een gratis en vrijblijvend advies.

Gratis? Uiteindelijk is dat advies natuurlijk niet gratis. De adviseur moet betaald worden voor zijn inspanningen, en die betaling komt ergens vandaan. Tot voor kort was ‘gratis en vrijblijvend’ de norm, waarbij een hypotheekadviseur dan bij de ene klant wel de hypotheek afsloot – terwijl de andere klant toch bij een andere adviseur de boel regelde. Degene die de ‘deal sloot’ werd betaald. Niet direct door de klant, maar door middel van provisie van de hypotheekverstrekker. En de verzekeraar(s) waarbij aanvullende producten werden afgesloten. Als klant betaal je die provisie natuurlijk indirect doordat banken en verzekeraars die kosten doorberekenen in de lasten van de hypotheken en verzekeringen.

Per 1 januari 2009 moeten hypotheekadviseurs de klant gaan vertellen welke verdiensten er horen bij het advies dat ze geven. Dat kan om behoorlijke bedragen gaan, de klant kan daar ook weleens van schrikken. De insteek van die verplichting is om de klant te laten zien dat advies niet gratis is. Om de verschillen in verdiensten tussen verschillende producten in beeld te brengen. Zodat het opvalt als een adviseur steeds kiest voor het product dat hem het meeste oplevert. Want dat is een risico van de beloning door middel van provisies.

Om te laten zien dat ze niet ‘provisiegestuurd’ adviseren kiezen steeds meer adviseurs voor het in rekening brengen van kosten voor het advies. Een uurtarief of een vast tarief, er zijn allerlei varianten. De provisies die ze toch ontvangen van de financiële instellingen worden dan verrekend met de te betalen kosten door de klant. Een overschot wordt terugbetaald. Of er worden producten afgesloten waarin geen provisies verwerkt zitten, waardoor ze in lasten goedkoper zijn voor de klant.

Natuurlijk kleven hieraan ook nadelen. Het factureren van een uurtarief kan betekenen dat er onnodig veel uren in rekening gebracht worden aan een klant. Uren die niet werkelijk besteed worden aan het advies of er wordt gewoon erg rustig aan gedaan. De kosten van het advies krijg je achteraf gepresenteerd; daar kun je dan niets tegen doen. Een vaste prijs kan juist weer betekenen dat er niet genoeg aandacht aan het advies besteed wordt. Door zo min mogelijk uren te draaien realiseert de adviseur dan immers een hoog uurtarief.

Elke beloningsvorm heeft z’n voor- en nadelen. Uiteindelijk draait het natuurlijk om het krijgen van een betrouwbaar advies van een adviseur die goed weet waar hij over praat en jouw belang als klant voorop stelt. Dat is toch een kwestie van gevoel en vertrouwen. Zoals het altijd al is geweest.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet