Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groen sparen belastingvoordeel 2014 - Regels en tips

Auteur: Mister Money dinsdag 21 januari 2014
Groen sparen betekent sparen op een spaarrekening of deposito waarbij de bank je geld investeert in groene of duurzame projecten. In sommige gevallen kun je bij groen sparen in aanmerking komen voor een belastingvoordeel. Je hoeft dan in box 3 geen vermogensrendementsheffing te betalen over dit spaargeld. In dit artikel lees je welke regels er gelden voor groen sparen met een belastingvoordeel in 2014.

Vrijstelling groen sparen met belastingvoordeel

Als je spaart op een spaarrekening of deposito bij een bank die voor haar groene spaarproducten beschikt over een zogenoemde Groene Verklaring van de overheid, mag je spaarsaldo hierop maximaal 56.420 euro bedragen. Tot dit saldo is je spaargeld in 2014 vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing in box 3. Heb je meer spaargeld op de spaarrekening staan? Dan moet je dus wel belasting betalen.

Heb je het hele jaar dezelfde fiscale partner gehad? Dan mogen jullie samen een groen spaarsaldo hebben van maximaal 112.480 euro op de groene spaarproducten.

Heffingskorting in box 1

Behalve dat het spaargeld niet wordt belast in box 3, geniet je met spaargeld op een erkend groen spaarproduct nog van een extra heffingskorting in box 1. Als je in 2015 belastingaangifte doet over 2014, mag je 0,7 procent van het groene spaarsaldo aftrekken van je belastbaar inkomen door deze heffingskorting. Hierdoor betaal je dus ook minder inkomstenbelasting.

Groen sparen met belastingvoordeel in 2014 – Bij welke banken?

Groen sparen wil zeggen dat je spaargeld door de bank wordt geïnvesteerd in projecten die goed zijn voor het milieu. Echter kom je niet bij elke bank die dit doet in aanmerking voor de bovengenoemde belastingvoordelen. De fiscale vrijstellingen gelden alleen als je groen spaart bij een bank die een Groene Verklaring heeft gekregen van de overheid. Ook moet het groene spaarproduct van de bank aan enkele regels voldoen. Zo moet minimaal 70 procent van het spaartegoed worden geïnvesteerd in erkende groene projecten.

De enige banken die groene spaarrekeningen en deposito’s aanbieden met dit belastingvoordeel, zijn ABN AMRO, ING en Rabobank. Deze banken hebben echter sinds eind 2013 een klantenstop ingesteld voor deze producten. Rabobank heeft haar Groenspaarrekening en Groendeposito op 24 januari weer opengesteld voor en ABN AMRO is voornemens deze klantenstop in februari 2014 weer op te heffen.

Bekende groene banken, zoals ASN Bank en Triodos Bank, bieden geen erkende groene spaarrekeningen of deposito’s aan waarmee je in aanmerking komt voor de belastingvoordelen die in dit artikel worden genoemd. Je bent er bij deze banken natuurlijk wel zeker van dat je geld wordt geïnvesteerd in groene en duurzame projecten.
 
Tip! Hoogste rente spaarrekening: Behalve dat je geld goed geïnvesteerd wordt, wil je natuurlijk ook graag een aantrekkelijke spaarrente krijgen. In de renteoverzichten op MisterMoney vind je de actuele spaarrentes van alle soorten spaarproducten. Kijk bijvoorbeeld hier voor:

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Groen sparen en de fiscus 2013
Groen sparen en de fiscus 2012
Groen sparen en de fiscus 2011
Groen sparen en de fiscus 2010
Groen sparen en de fiscus 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen