Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groen sparen en de fiscus 2013

Auteur: Mister Money woensdag 27 februari 2013
Groen sparen betekent dat je spaargeld anders wordt geďnvesteerd dan wanneer je spaart op een reguliere spaarrekening. De bank gebruikt dit geld bijvoorbeeld niet voor investeringen die met wapenhandel te maken hebben, of er worden zelfs speciale duurzame of sociaal-maatschappelijke investeringen uitgekozen. Heeft een groene spaarrekening een groencertificaat, dan levert sparen op deze spaarrekening zelfs een belastingvoordeel op.

Omdat groen sparen gaat over de manier waarop banken het spaargeld investeren, kan groen sparen eigenlijk worden gezien als een vorm van beleggen. Maar omdat banken een vast rendement geven op deze groene rekeningen, worden deze rekeningen spaarrekeningen genoemd. 

Groen sparen belasting 2013
Alleen de groene spaarrekeningen die aan de eisen van de overheid voldoen, krijgen een groencertificaat. Zonder dit groencertificaat levert een spaarrekening ook geen belastingvoordeel op. Als je spaart op een spaarrekening met groencertificaat, krijg je een extra vrijstelling op de vermogensrendementsheffing naast de heffingsvrije grens van 21.139 euro die voor iedereen geldt. Deze extra vrijstelling bedraagt 56.420 euro en voor fiscaal partners zelfs het dubbele. Over het spaarsaldo tot dit bedrag, hoeft geen 1,2 procent vermogensrendementsheffing betaald te worden.

Daarnaast krijg je een heffingskorting op de inkomstenbelasting in box 1. Deze heffingskorting bedraagt 0,7 procent op het bedrag dat je spaart op de groene spaarrekening.

Dit belastingvoordeel zou afgebouwd worden en in 2014 helemaal verdwijnen. Dit plan gaat echter niet door. Het belastingvoordeel op groen sparen blijft voorlopig dus in deze vorm bestaan.

Duurzame banken en belasting groen sparen 2013
Opvallend is dat de spaarrekeningen van de bekende duurzame banken ASN Bank en Triodos Bank vaak niet in aanmerking komen voor een groencertificaat. De grote banken bieden wel een aantal groene deposito's met een groencertificaat. De rente op deze deposito's ligt vaak erg laag, maar je kunt dus wel profiteren van een belastingvoordeel van in totaal 1,9 procent. 
Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Groen sparen belastingvoordeel 2014 - Regels en tips
Groen sparen en de fiscus 2012
Groen sparen en de fiscus 2011
Groen sparen en de fiscus 2010
Groen sparen en de fiscus 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen