Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groen sparen en de fiscus 2010

Auteur: Mister Money vrijdag 22 januari 2010
Wil je fiscaal vriendelijke sparen en tegelijkertijd het milieu een handje helpen? Dat kan door middel van groen sparen. Je spaargeld wordt bij een groene spaarvorm alleen geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Doordat de populariteit van groen sparen de laatste jaren groeiende is, wordt deze fiscaal vriendelijke spaarvorm door steeds meer banken aangeboden.

Groen sparen is een spaarmethode waarbij je geld wordt gebruikt om te investeren in milieuvriendelijke projecten. Het voordeel van groen sparen is dat minder belasting wordt geheven over het gespaarde geld. Je helpt niet alleen het milieu een handje, maar ook je eigen portemonnee.

Voorbeelden van groene spaarproducten zijn groene bankbrieven en groencertificaten. Deze producten kunnen bij duurzame banken worden afgesloten. Met een groencertificaat wordt geprofiteerd van een fiscale vrijstelling. Zo is de ontvangen rente onbeperkt belastingvrij. Groencertificaten kennen net als spaardeposito’s een vaste rente en vaste looptijd. Ook voor dit financiële product geldt over het algemeen; hoe langer de looptijd, hoe hoger de rentevergoeding zal zijn. Een nadeel van een groencertificaat is dat deze niet altijd te verkrijgen is. Groene spaarrekeningen vallen doorgaans niet onder maatschappelijk beleggen en kennen daarom geen fiscale voordelen. Een groen spaardeposito kan wel fiscaal aantrekkelijk zijn. Onder meer ING Groenbank biedt een dergelijk spaarproduct aan.

Niet belast
Het extra vrijgestelde bedrag waarvan mogelijk geprofiteerd kan worden, bedraagt in 2010, net als in 2009, maximaal 55.145 euro. Als sprake is van een fiscaal partnerschap komt het gezamenlijke vrijgestelde bedrag uit op 110.290 euro. Wie zijn geld één jaar lang op een goedgekeurd groen spaarproduct heeft staan, kan dit een besparing van 1,2 procent opleveren over het gemiddelde groene vermogen. Daarnaast profiteert een groene spaarder van een extra heffingskorting (korting op de belasting) van 1,3 procent over het groene vermogen. Het totale extra fiscale rendement, naast de bankrente, komt uit op 2,5 procent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Groen sparen belastingvoordeel 2014 - Regels en tips
Groen sparen en de fiscus 2013
Groen sparen en de fiscus 2012
Groen sparen en de fiscus 2011
Groen sparen en de fiscus 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen