Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groen sparen en de fiscus 2011

Auteur: Mister Money maandag 24 januari 2011
Door te kiezen voor groen sparen kun je fiscaal vriendelijk je vermogen opbouwen en ondertussen ook een bijdrage leveren aan het milieu. Je spaargeld wordt bij een duurzame spaarvorm alleen geďnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Deze fiscaal vriendelijke spaarvorm wordt door steeds meer banken aangeboden.

Groen sparen is een manier van sparen waarbij je spaargeld wordt geďnvesteerd in milieuvriendelijke projecten. Het voordeel van duurzaam sparen is dat de fiscus minder belasting heft over het gespaarde geld. Je helpt dus niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee.

Naast groene spaarrekening bestaan er ook andere groene spaarproducten, zoals groene bankbrieven en groencertificaten. Deze producten kunnen worden afgesloten bij duurzame banken. Met een groencertificaat wordt geprofiteerd van een fiscale vrijstelling. Groencertificaten kennen net als spaardeposito's een vaste rente en vaste looptijd. Ook voor dit financiële product geldt over het algemeen; hoe langer de looptijd, hoe hoger de rentevergoeding zal zijn. Een nadeel van een groencertificaat is dat deze niet altijd te verkrijgen is. Groene spaarrekeningen vallen doorgaans niet onder maatschappelijk beleggen en kennen daarom geen fiscale voordelen. Een groen spaardeposito kan wel fiscaal aantrekkelijk zijn. Onder meer ING Groenbank biedt een dergelijk spaarproduct aan.

Niet belast
Het extra vrijgestelde bedrag waarvan mogelijk geprofiteerd kan worden, bedraagt in 2011 maximaal 55.467 euro. Als sprake is van een fiscaal partnerschap komt het gezamenlijke vrijgestelde bedrag uit op 110.952 euro. Wie zijn geld één jaar lang op een goedgekeurd groen spaarproduct heeft staan, kan dit een besparing van 1,2 procent opleveren over het gemiddelde groene vermogen. Daarnaast profiteert een groene spaarder in 2011 nog van een extra heffingskorting (korting in box 1 op de belasting) van 1,0 procent over het groene vermogen. Deze heffingskorting wordt echter in 2014 afgeschaft. Daarom wordt ze de komende jaren langzaam afgebouwd. In 2012 geldt voor maatschappelijke beleggingen nog een korting van 0,7 in box1 en in 2013 een korting van 0,4%.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Groen sparen belastingvoordeel 2014 - Regels en tips
Groen sparen en de fiscus 2013
Groen sparen en de fiscus 2012
Groen sparen en de fiscus 2010
Groen sparen en de fiscus 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen