Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groen sparen en de fiscus 2012

Auteur: Mister Money vrijdag 3 februari 2012
Groen sparen wil zeggen dat je spaart via een rekening of deposito waarbij de bank het geld gebruikt om te investeren in de duurzame en verantwoorde projecten. Dit levert vaak extra belastingvoordelen op Er bestaan in Nederland grofweg drie mogelijkheden om te sparen met fiscaal voordeel. Dit zijn: groencertificaten, groendeposito’s en cultuurdeposito’s. In dit artikel zullen we met namen ingaan op de groencertificaten en groene deposito’s en de mogelijke belastingvoordelen.

Een groencertificaat is eigenlijk een belegging, maar omdat de rente die je ontvangt meestal vaststaat, kun je het product vergelijken met sparen. Groencertificaten zijn door de overheid erkend als maatschappelijke belegging, wat betekent dat je per jaar 56.420 euro (2012) belastingvrij mag vergaren op deze manier. Over dit bedrag hoef je geen belasting te betalen in box3.Daarnaast geldt voor maatschappelijke investeringen een heffingskorting van 0,7 procent voor de inkomstenbelasting.

Groen deposito
Een groen deposito lijkt eigenlijk heel veel op een groen certificaat. Bij beide duurzame spaarvormen zet je een bedrag voor een bepaalde tijd vast en krijg je hiervoor een vast rentepercentage. De bank gebruikt het geld wat je inlegt t in een groen spaardeposito om te investeren in milieuprojecten, zoals windmolens of zonnepanelen.

Cultuur deposito
Naast spaargeld dat wordt gebruikt voor duurzame investeringen, worden ook investeringen in kunst en cultuur fiscaalvriendelijke behandeld. Hieronder vallen ook de zogenoemde cultuurdeposito’s. Het geld wat je op zo een deposito spaart, wordt gebruikt om culturele projecten te steunen. Ook hier geld dat je spaargeld voor een afgesproken periode vastzet en daar een vast rentepercentage over ontvangt. De vrijstellingen in box 1 en 3 van de belasting zijn hiervoor hetzelfde als voor duurzame spaarvormen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Groen sparen belastingvoordeel 2014 - Regels en tips
Groen sparen en de fiscus 2013
Groen sparen en de fiscus 2011
Groen sparen en de fiscus 2010
Groen sparen en de fiscus 2009

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen