Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groene creditcard sust je geweten

Auteur: Mister Money Maandag 4 augustus 2008
Afrekenen met je creditcard kan tegenwoordig ook op een klimaatvriendelijke manier. Met de groene versie van de gewone creditcard waarmee je de CO2-uitstoot van je aankopen compenseert. Een echte oplossing voor het klimaatprobleem is de groene betaalkaart volgens milieu organisaties niet. Maar je shopt wel met een wat minder ‘schuldig geweten’.

Heel wat producten en diensten zoals vliegtickets of autoreparaties kun je tegenwoordig klimaatneutraal kopen. Dat houdt in dat de CO2-uitstoot die nodig was voor de productie van je aankoop, gecompenseerd wordt. Bijvoorbeeld door ergens anders op de wereld nieuwe bomen te planten of door te investeren in duurzame energie zoals een biogascentrale in een ontwikkelingsland. Groene creditcards zijn op ditzelfde principe gebaseerd. Er zijn op dit moment twee aanbieders van groene creditcards in Nederland.

CO2-compensatie voor je aankopen
Visa biedt in samenwerking met het ClimaCount CO2-compensatieprogramma een groene creditcard aan. Voor iedere aankoop die je doet wordt berekend hoeveel broeikasgas daarbij vrijkomt. Deze hoeveelheid CO2 wordt vervolgens via een complexe berekening voor honderd procent gecompenseerd, onder meer door de aanplant van bomen. Zo zijn er volgens ClimaCount zes nieuwe bomen nodig voor 40 liter benzine, 24 bomen voor enkele vliegreis naar Nice en 0,9 boom voor een cd-tje. De Greencard kost eenmalig 75 euro en de tweede kaart voor je partner is gratis.

Shoppen voor duurzame energie
De groene creditcard van de Rabobank werkt anders. Je compenseert de CO2-uitstoot van je aankopen niet via de aanplant van bomen, maar via duurzame energieprojecten van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Zo investeert de bank in een elektriciteitscentrale op basis van biomassa in India. Dit jaar compenseert de Rabobank minimaal twintig procent van het totaal aantal bestedingen, de resterende tachtig procent wordt volgens de bank in de komende vier jaar gecompenseerd.

Het gaat om de standaard creditcard van de Rabobank, bestaande klanten hebben de groene creditcard dus automatisch al in huis. Om de kaart aan te vragen moet je een betaalrekening hebben bij de Rabobank, het betaalpakket inclusief de Rabocard kost 9,75 per maand (117 euro p/j).

Kanttekeningen
Natuur- en milieu organisaties zijn over het algemeen blij met dit soort initiatieven op het gebied van klimaatcompensatie. Maar ze plaatsen ook kanttekeningen. Milieudefensie is bijvoorbeeld kritisch over de aanplant van bomen. “Er is weinig toezicht of controle op bomenaanplant”, stelt de beweging. “Er is geen keurmerk dat garandeert dat de betaalde bomen ook daadwerkelijk een aantal jaar blijven staan. En soms sponsor je alleen het onderhoud van bestaand bos, waardoor er natuurlijk niet meer CO2 uit de lucht gehaald wordt”. De organisatie achter de Visa Greencard zegt echter samen te werken met onafhankelijke instanties die de projecten controleren en ook certificeren. De Rabobank investeert niet in de aanplant van bomen, alleen in duurzame energieprojecten.

Je geweten sussen
Een ander veelgehoord punt van kritiek is dat klimaatcompensatie slechts een tijdelijke oplossing is en de problemen niet bij de bron aanpakt. Milieudefensie: “Klimaatcompensatie stimuleert mensen niet om na te denken over hun leefwijze en om te kiezen voor een energiezuinige levensstijl. In die zin is compenseren een moderne vorm van ‘aflaten’: je doet iets klimaatonvriendelijks (zoals vliegen) maar met een paar tientjes zorg je dat er wat bomen geplant worden en is je geweten weer gesust”.

Kleinere voetafdruk
Toch lijkt de afweging voor een groene creditcard snel gemaakt. Want hoewel klimaatcompensatie geen structurele oplossing is voor het klimaatprobleem, zorg je er met een groen betaalmiddel wel voor dat jouw ‘voetafdruk’ op deze aarde een beetje kleiner wordt. Een ‘gewone’ creditcard kent dat voordeel niet. Wel blijft het van belang om voordat je een groene creditcard aanschaft, eerst even rond te kijken. Vergelijk alle creditcards op kosten, voorwaarden en bestedingslimiet. En let bijvoorbeeld ook op de looptijd, specifieke voorwaarden en uitsluitingen van de aankoopverzekering.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek