Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Groene geldzaken

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 16 juni 2009
Groen is goed, daar zijn de meeste mensen het wel over eens. Dat wil niet zeggen dat iedereen daar ook naar handelt. Zeker niet als blijkt dat groen duurder is. Toch lijkt de duurzaamheid langzaam maar zeker steeds meer terrein te winnen in Nederland. De crisis heeft daarop verrassend genoeg een positief effect. Waarom? Misschien dat mensen zich door de crisis realiseren dat er meer dingen belangrijk zijn in het leven dan alleen geld. Of we denken nu meer na over het uitgeven van geld en zien dan opeens dat er ook duurzame alternatieven zijn.

Ook in geldzaken dringt de duurzaamheid steeds dieper door. Nog niet zo lang geleden werd de Eerlijke Bankwijzer geÔntroduceerd: een website waarop je kunt zien hoe de verschillende banken scoren op het gebied van milieu, arbeidsrechten, wapenhandel, mensenrechten, klimaat en andere onderwerpen. Daarbij gaat het om het daadwerkelijke beleid Ė niet alleen wat er mooi opgeschreven wordt in de jaarverslagen.

Op de Eerlijke Bankwijzer scoren, het zou ook niet anders mogen zijn, onze duurzame banken Triodos en ASN duidelijk het beste. Het mooie is dat deze banken het ook in werkelijkheid erg goed doen. De klanten stromen toe. Of dat door de duurzaamheid komt? Het kan ook liggen aan de bovengemiddelde rendementen die ze boeken op hun investeringen. Dat valt immers in de huidige markt erg op. Wat ook kan meespelen is de onrust bij de andere banken. Postbank verdwijnt, de klanten worden van blauw ineens oranje. Om over Fortis en ABN Amro al helemaal niet te praten. Wie daar niet blij mee is kan ook kiezen voor groen: zowel bij Triodos als bij ASN kun je inmiddels een betaalrekening aanhouden.

Voor je spaargeld is kiezen voor groen helemaal zo gek nog niet. De duurzame spaarrekeningen kennen erg aardige rentevergoedingen, helemaal als je ze naast die van de grootbanken legt. Terwijl je met deze groene spaarvormen ook nog iets goeds doet voor de wereld. Bovendien geeft eerlijk sparen een gevoel van veiligheid. Dat kunnen we in deze tijden van crisis goed gebruiken.

Op het gebied van hypotheken is Ďgroení wat minder in het nieuws. De echte groene hypotheek houdt in dat je geld kunt lenen voor een periode van tien jaar tegen een rente die ongeveer een procent onder de marktrente ligt. Hiervoor moet er een groenverklaring is afgegeven zijn voor de bouw of renovatie van de woning, en het gaat om een maximaal hypotheekbedrag van Ä 34.034. In de meeste gevallen wordt een groene hypotheek daarom gecombineerd met een gewone hypotheek. Naast de groene hypotheek bestaat sinds juli 2008 de mogelijkheid van groene financiering voor verbetering (energiezuiniger maken) van de eigen woning. Deze regelingen worden uitgevoerd door Senternovem.

Groen lenen is er eigenlijk alleen voor bedrijven. Daarbij wordt het bedrijf en de investering vanzelfsprekend getoetst op duurzaamheid. Particulieren kunnen bij ASN en Triodos geen lening afsluiten. Wellicht vanuit de gedachte dat lenen niet goed voor je is en daardoor niet bevorderlijk is voor jouw eigen duurzaamheid?

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet