Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Voordelige groene lening nu ook voor verbouwingen

Auteur: Annette Zeelenberg donderdag 17 juli 2008
Per 15 juli 2008 is de regeling voor groene financieringen uitgebreid. Daardoor komen nu ook mensen die hun woning willen verbouwen in aanmerking voor een groene hypotheek. Dat is mooi, want een groene lening kent een aantrekkelijk rente. Helaas zijn er (nog) nauwelijks banken te vinden die groene hypotheken aanbieden.

Een groene hypotheek is een lening met een looptijd van maximaal tien jaar die wordt verstrekt voor het energiezuiniger maken van woningen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van dubbel glas en zonnepanelen, het aanbrengen van dak- en gevelisolatie of het vervangen van een oud verwarmingsysteem. Door dit soort verbouwingen kunnen woningbezitters grote besparingen op hun energierekening realiseren.

Het grote voordeel van de groene lening is het gunstige rentetarief; de rentepercentages liggen tot één procent lager dan de ‘gewone’ marktrentes. Dat kan omdat deze financieringen voortkomen uit de fiscale groenregeling van de overheid die daarmee duurzame projecten waaronder woningbouw wil stimuleren. Voor het aanvragen van de lening is daarom een groenverklaring van overheidsinstelling SenterNovem nodig. Woningbezitters hoeven deze verklaring niet zelf aan te vragen, dat regelt de bank.

Meer mogelijkheden
Door de uitbreiding van de regeling voor groene financieringen kunnen nu ook eigenaren van bestaande woningen een groene lening afsluiten. Voorheen kwamen particulieren daar alleen voor in aanmerking als ze een nieuwe woning lieten bouwen die aan alle eisen van de maatlat duurzame woningbouw voldeed. Een andere gunstige aanpassing is dat de grens van het maximaal te lenen bedrag is opgerekt. In plaats van maximaal 34.000 euro kan nu tussen de 25.000 en 100.000 euro groen geleend worden. Daardoor is de groene hypotheek een stuk interessanter geworden. Bovendien is de grens aan de maximale koopsom van de woning helemaal komen te vervallen. Zelfs een miljoenenwoning kan nu dus duurzaam verbouwd worden met een voordelige groene verbouwing financiering.

Waslijst aan eisen geschrapt
Om groene hypotheken toegankelijker te maken is daarnaast de bekende waslijst aan eisen waaraan de (ver)bouw moest voldoen, uit de regeling geschrapt. Dit was voorheen een groot struikelblok voor het aanvragen van de benodigde groenverklaring en verklaart ook de beperkte interesse in de groene hypotheek. De talloze tot in detail opgestelde maatregelen maakten de aanvraag in feite ondoenlijk, maar die zijn nu dus vervallen. De enige specifieke milieu eis die is gebleven, is dat al het gebruikte hout duurzaam moet zijn ofwel het FSC-keurmerk moet hebben.

Energielabel opkrikken
De groenverklaring wordt nu verstrekt op basis van verbeteringen aan de energiezuinigheid van de woning binnen het energielabel. Hoe meer verbeteringen mogelijk zijn, hoe meer geld er geleend kan worden. Vooral mensen met een ouder en echt energieslurpend huis kunnen dus van een groene hypotheek profiteren.

Wie door de verbouwing bijvoorbeeld vijf labelstappen kan maken waardoor de woning het A-label krijgt (zeer energiezuinig), kan tot maximaal 100.000 euro lenen. Om dit A-label te kunnen krijgen zijn wel heel wat energiebesparende maatregelen nodig, denk naast de isolatie van de woning bijvoorbeeld ook aan zonnecellen.

Minder ingrijpende maatregelen zijn nodig om 50.000 euro groen te kunnen lenen: het label moet met vier stappen worden opgekrikt naar minimaal het B-label (redelijk zuinig). Daarvoor is het bijvoorbeeld nodig om het dak of de vloer te isoleren en een verouderde Cv-ketel te vervangen. Voor een financiering van 25.000 euro (van D naar B) kom je al een heel eind als de ruiten vervangen worden door dubbel glas.

Nauwelijks aanbieders groene hypotheek
Maar waar nu een groene hypotheek af te sluiten als je verbouwplannen hebt? Dat wordt een stuk lastiger. Het aantal aanbieders is namelijk zeer beperkt. En een groene hypotheek op basis van de nieuwe groenregeling is bovendien alleen bij Triodos Bank te krijgen. Deze van oudsher duurzame bank heeft speciaal vanwege nieuwe regeling op 15 juli een nieuw product op de markt gebracht: de Triodos Groen Hypotheek.

Bij de Rabobank is het sinds april 2007 al mogelijk om onder voorwaarden met rentekorting tot 50.000 euro voor een duurzame verbouwing te lenen. Maar deze Klimaathypotheek van de Rabobank is niet gebaseerd is op de groenregeling van de overheid. ING Bank heeft opvallend genoeg haar groene hypotheek per 1 juli uit de schappen gehaald, omdat er volgens een woordvoerder ‘te weinig vraag naar was’.

Toekomst?
Door de verruimde regeling voor groene financieringen wordt het voor banken echter wel aantrekkelijker om een groene hypotheek te gaan aanbieden. Maar of het initiatief van Triodos Bank in de toekomst navolging zal vinden bij andere banken, is nog maar de vraag. Zo laat de andere duurzame bank van Nederland - SNS-dochter ASN Bank - in een reactie al weten geen plannen te hebben voor het aanbieden van groene financieringen aan particulieren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet