Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Pas op! Grootbanken eten je spaargeld op!

Auteur: Miss Money woensdag 18 januari 2012
Nederlandse grootbanken hollen uw spaargeld uit, bericht de consumentenbond deze maand in haar Geldgids. Door de relatief hoge inflatie, word je spaargeld in hoog tempo minder waard. De inflatie bedroeg in december 2011 nog 2,4 procent. Dit betekent dat je geld per jaar 2,4 procent van zijn waarde verliest.

Wie nu dus gaat sparen, moet zorgen dat hij een rentetarief krijgt van minimaal 2,4 procent. De rentes op de vrij opneembare spaarrekeningen van ING, ABN AMRO en Rabobank halen dit niveau niet. Alleen grootbank SNS zit met haar internetspaarrekening exact op het tarief van 2,4 procent. Bij de Rabobank wordt 2,3 procent geboden. ABN AMRO en ING bieden beiden 2,1 procent. Bij deze laatste banken lever je dus eigenlijk per jaar 0,3 procent van je spaargeld in.

Het alternatief is sparen bij een kleinere bank. Dit kan zeker lonen. Het hoogste rentetarief op een vrij opneembare spaarrekening bedraagt op dit moment 3,15 procent bij LeasePlan Bank. Daarna volgt Bank of Scotland met 3,1 procent, gevolgd door een grote groep banken met een rentetarief van 3 procent. Hier loont sparen dus nog wel. Alhoewel een rendement van maximaal 0,75 procent natuurlijk nog steeds geen vetpot is.

Vastzetten
Wie zijn spaargeld echt goed wil beschermen tegen het inflatiespook is misschien wel beter af met een deposito. Op een kortlopend deposito, bijvoorbeeld als je je spaargeld 1 jaar vastzet, kun je een rendement behalen van maximaal 3,95 procent (LeasePlan Bank). De hoogste bieder die volgt is Garantibank met 3,55 procent op een 1-jarig termijn deposito. Hier kan je rendement dus oplopen tot 1,55 procent en een termijn van een 1 jaar is voor het vastzetten van spaargeld ook nog goed te overzien.

Ook hier blijven de grootbanken weer achter. Daarbij maakt ABN AMRO het het bontst met een tarief van slechts 1,8 procent op haar 1-jarig deposito. Je levert dan maar liefst 0,6 procent in op de waarde van je spaargeld en dan kan je ook nog eens een jaar lang niet boetevrij opnemen. Hieruit blijkt maar weer eens dat het niet verstandig is klakkeloos te gaan sparen bij de bank waar je ook een betaalrekening hebt, maar eerst goed rond te kijken, want grootbanken blijken vooralsnog vooral een dief van uw spaarpot.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet