Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Grote belegger komt niet op voor mens en milieu

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 4 januari 2006
Beleggers kunnen tijdens aandeelhoudersvergaderingen invloed uitoefenen op het beleid van een onderneming. Bijvoorbeeld op het gebied mensenrechten en milieu. Het blijkt nu dat grote institutionele beleggers nauwelijks opkomen voor dit soort moties. In de meeste gevallen stemmen zij zelfs tegen.

Dat constateert de Vereniging van beleggers voor duurzame ontwikkeling (VBDO). Deze belangenbehartiger onderzocht het stemgedrag van zeven grote Nederlandse institutionele beleggers waaronder de pensioenfondsen ABP, PGGM en het Spoorwegenpensioenfonds. Ook het stemgedrag van vermogensbeheerders ABN AMRO, Robeco, ING en Aegon is onderzocht.

De VBDO heeft speciaal gekeken naar voorstellen bij Amerikaanse ondernemingen. Daar werden vorig jaar 280 voorstellen gedaan over mensenrechten en milieu. In Nederland is dat aantal een stuk lager. Als het gaat om voorstellen over mensenrechten en milieu, spreken institutionele beleggers slechts in twaalf procent van alle gevallen hun steun uit. In verreweg de meeste gevallen stemt men dus tegen voorstellen die van een onderneming een inspanning vragen op milieu of sociaal gebied.

Soms betreffen het zelfs voorstellen om internationale afspraken na te leven. Of gaat het om het rapporteren van milieuschade bij het boren naar olie in een natuurgebied. In dit laatste geval stemde geen van de zeven institutionele beleggers voor, toen dit punt in stemming kwam bij de aandeelhoudersvergadering Exxon Mobil.

"We weten dat deze institutionele beleggers het inhoudelijk vaak eens zijn met deze voorstellen, maar ze durven daar niet openlijk voor uit te komen", zegt Piet Sprengers, directeur van de VBDO. "Als het om topsalarissen van de directie gaat zijn deze instellingen bereid om een harde confrontatie niet uit de weg te gaan. Gaat het om duurzaamheid dan worden de instellingen ineens een stuk milder, om het management vooral niet kwetsen. Hierdoor blijft het onduidelijk waar deze institutionele beleggers nu precies staan als het om duurzaamheid gaat".

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers