Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Grote renteverschillen bij aanbieders van leningen

Auteur: Mister Money Donderdag 17 september 2009
Geld lenen kost geld - door de waarschuwing die de AFM bij leenreclames verplicht heeft gesteld zouden we het allemaal moeten weten. Hoeveel geld lenen kost, dat hangt sterk af van de lening die je kiest. De vorm waarin je geld leent speelt daarbij een grote rol, maar ook binnen eenzelfde kredietvorm zijn de renteverschillen tussen aanbieders aanzienlijk.

Laten we eens kijken naar de rentevergelijking van persoonlijke leningen, hier op MisterMoney. Op het moment van schrijven staat daarin bij een leenbedrag van € 25.000 als laagste rente 6,3% bij DSB Bank en als hoogste 11,1% bij Avéro Achmea. Veranderen we het te lenen bedrag naar € 10.000, dan biedt opeens Directa de laagste rente met 6,85%. De hoogste blijft Avéro Achmea met 11,3%. Waar komen die grote renteverschillen bij leningen vandaan?

Ten eerste een dooddoener: elke kredietverstrekker bepaalt zelf welke rente er in rekening gebracht wordt. Zolang het niet meer is dan de maximale wettelijke rente, die berekend wordt door bij de door de overheid vastgestelde wettelijke rente 12% op te tellen. Op dit moment is dat 4% + 12% = 16%. Deze maximale rente wordt vaak gebruikt bij koop op afbetaling bij bijvoorbeeld een postorderbedrijf, of op je creditcardkrediet.

Voor persoonlijke leningen is de rente lager dan dat maximale tarief. Uiteindelijk draait het er voor de kredietverstrekker natuurlijk om dat er winst gemaakt wordt. De rente moet laag genoeg zijn om mensen te trekken, maar hoog genoeg om erop te verdienen. Daarom moet je bij de laagste rentes toch altijd de vraag stellen: waarmee wordt dan het geld verdiend? Vaak zie je dat er dan voor de laagste rente aan strenge voorwaarden voldaan moet worden, die geldt dan bijvoorbeeld alleen voor de kredieten 'met een gouden randje'. Als het risico op wanbetaling nagenoeg nul is, kan de bank een lage rente vragen. Dan zie je echter dat velen in de kredietofferte een hoger rentepercentage aangeboden krijgen dan die laagste rente in de vergelijking.

Soms hoort de laagste rente bij een constructie of pakket waarin ook andere producten afgesloten worden. Dan zitten de verdiensten voor de bank niet zo zeer in de lening, maar bijvoorbeeld in de bijbehorende verzekeringen.

Ook zitten er verschillen in de voorwaarden. Bij veel kredietverstrekkers wordt het openstaande kredietbedrag bij overlijden van één van de kredietnemers automatisch kwijtgescholden. Dat is in feite een verzekering, waarvan de kosten verwerkt zijn in de premie. Bovendien verschillen de regelingen op het gebied van voortijdig aflossen vaak sterk. Bij de één mag dat boetevrij, bij de ander moet je flink in de buidel tasten als je de lening eerder aflost dan gepland.

Uit de eerdergenoemde rentepercentages blijkt al dat bij veel geldverstrekkers de hoogte van het krediet meespeelt bij het bepalen van het rentepercentage. Dat is niet vreemd: het uitbetalen van een krediet van € 50.000 is net zoveel werk als een lening van € 5.000. Omdat er in het eerste geval veel meer en langer betaald gaat worden, kunnen ze dat tegen een lager rentetarief verstrekken.

Tot slot komt het voor dat er sprake is van een actierente. Het is dan wel leuk dat je een krediet hebt afgesloten tegen een prachtig laag rentetarief, maar als dat rentepercentage na een aantal maanden fors stijgt heb je uiteindelijk geen goede deal gesloten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet