Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Heeft sparen nog wel zin?

Auteur: Miss Money woensdag 16 januari 2013
De inflatie blijft maar stijgen, terwijl de banken massaal hun spaarrentes blijven verlagen. Een vrij opneembare spaarrekening kan de huidige inflatie al lang niet meer goed maken. Heeft sparen nog wel zin?

Deze vraag zal menig spaarder zich momenteel stellen. De grootbanken Rabobank, ING en ABN AMRO waar de meeste spaarders hun spaartegoed hebben ondergebracht hebben hun rentes inmiddels verlaagd tot ver onder de 2 procent. Dit terwijl de huidige inflatie maar liefst 2,9 procent bedraagt. We leveren dus met z'n allen fors in op de waarde van ons spaargeld. En als je totale vermogen ook nog eens boven de heffingvrije grens van 21.139 euro overschrijdt, moet je ook nog eens 1,2 procent rendementsheffing betalen over je spaargeld. In dat geval lever je door te sparen bij een grootbank dus ruim twee procent in op de waarde van je spaargeld.

Om moedeloos van te worden, inderdaad. Toch wil dit niet zeggen dat sparen zinloos is. Zeker in deze economisch onzekere tijden waarin veel mensen niet zeker zijn van hun baan, is het verstandig om wat geld achter de hand te hebben zodat je als je op zoek moet naar een nieuwe baan bijvoorbeeld een paar maanden kunt overbruggen. Maar ook voor onverwachte uitgaven als een kapotte wasmachine, is een financiŽle buffer zinvol. Sparen voor een financiŽle buffer heeft natuurlijk alleen zin als je dat doet op een vrij opneembare spaarrekening. Je kunt immers niet voorspellen wanneer je wasmachine kapot gaat en je het geld nodig hebt. De hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening bedraagt op dit moment 2,4 procent bij WestlandUtrecht Bank. Hiermee lever je nog steeds aan waarde in op je spaargeld, maar het verlies is al bij een procent minder dan bij de grootbanken.

Sparen heeft dus zeker nog wel zin, maar het is meer en meer van belang om de juiste spaarrekening te kiezen. Hierbij speelt niet alleen de hoogste rente een rol, maar zeker ook stabiliteit van het renteniveau. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar hoe de rente een jaar gelden was bij dezelfde bank. Was die fors hoger, dan biedt het huidige rentepercentage waarschijnlijk ook weinig zekerheid. Enkele banken die over het afgelopen jaar de meeste stabiele spaarrentes hadden, zijn: SNS Bank. MoneYou en WestlandUtrecht Bank.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie Ė Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet