Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Helderheid over de levensloopregeling

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 22 maart 2006
Er is op internet en in brochures genoeg informatie beschikbaar over de nieuwe levensloopregeling. Maar specifieke productinformatie ontbreekt nogal eens of is lastig te vinden. De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) heeft daarom een nieuwe brochure gepubliceerd. Daarin worden consumenten geadviseerd om ondermeer de kosten en de flexibiliteit van de levensloopproducten in de gaten te houden.

Veel Nederlanders zullen dit jaar beslissen of ze wel of niet gebruik gaan maken van de levensloopregeling. De financiŽle waakhond AFM vindt het belangrijk dat consumenten die kiezen voor de levensloop, van tevoren stil staan bij een aantal belangrijke aspecten van de verlofregeling, zoals de kosten. FinanciŽle instellingen bieden namelijk verschillende levensloopproducten aan, als verzekeringen, spaar-, of beleggingsproducten of combinaties hiervan. Aan elk van deze producten zijn andere kosten verbonden. Ook het moment waarop de kosten in rekening worden gebracht verschilt per product.

Risico's
Ook wijst de AFM er in de brochure op dat sommige levensloopproducten risico's met zich mee kunnen brengen. Zoals een levensloopregeling die gekoppeld is aan een beleggingsrekening. Dat risico wordt niet bij alle aanbieders even goed benadrukt.
Verder vindt de AFM het van belang dat consumenten vooraf weten hoe flexibel een levensloopproduct is. Kan bij een verandering in persoonlijke omstandigheden het product aangepast worden? Of is het mogelijk om tussentijd voor een ander doel te gaan sparen? Aanbieders geven dat niet altijd duidelijk aan, concludeert de AFM. Dit kan tot gevolg hebben dat de consument niet voldoende op de hoogte is van de consequenties bij het wisselen van het doel.

Bijsluiter & brochure
De AFM adviseert consumenten om bij (complexe) levensloopproducten altijd naar de financiŽle bijsluiter te vragen. Ook raadt de AFM aan de nieuwe brochure 'Waar moet u op letten bij de levensloopregeling' te lezen. De brochure is te downloaden op www.afm.nl.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet