Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vrijval spaarloon 2012 - uitgeven of doorsparen

Auteur: Mister Money woensdag 28 december 2011
De spaarloonregeling wordt per 1 januari afgeschaft. Hiervoor in de plaats wordt in 2013 de vitaliteitsregeling geďntroduceerd. Deelnemers aan de spaarloonregeling komen nu voor de vraag te staan: moet ik mijn spaarloon op een andere spaarrekening zetten of kan ik het beter gewoon uitgeven?

De spaarloonregeling wordt per 1 januari 2012 afgeschaft. Dit wil zeggen dat er meer ingelegd kan worden. Werknemers kunnen ervoor kiezen het spaarloon dan in een keer op te nemen. Maar ze mogen het tegoed ook laten staan. Het wordt dan gewoon jaarlijks in termijnen uitgekeerd, tot uiterlijk 2016. De vrijstelling voor de vermogensbelasting in box 3 blijft dan ook gewoon behouden tot die tijd.
 
Wie het spaarloon opneemt, heeft een mooi extraatje als hij besluit het uit te geven. Het tegoed komt immers vrij zonder dat hierover inkomstenbelasting betaald hoeft te worden. Dat kan natuurlijk mooi uitkomen zo na die dure decembermaand.
 
Doorsparen
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het  vrijgekomen spaarloon op een spaarrekening of een deposito te zetten. Ga van tevoren wel goed na of uw totale vermogen hiermee niet uitkomt boven het bedrag van 20.661 euro. Zodra je vermogen hier bovenuit komt, moet je immers 1,2 procent vermogensbelasting gaan betalen. In dat geval is het geld omzetten naar een andere spaarrekening of een deposito alleen aantrekkelijk als je minimaal 1,2 procent meer rente ontvangt dan je op de spaarloonrekening ontving.
Wie ervoor kiest het geld gewoon tot de afgesproken datum op de spaarloonrekening te laten staan, krijgt niet te maken met de vermogensbelasting en blijft wel gewoon rente opbouwen over het tegoed. Extra inleggen is alleen niet meer mogelijk.
 
Als je liever verder spaart en toch gebruik wil maken van fiscale voordelen, kun je het geld ook op een bankspaarrekening storten. Hiermee kun je fiscaalvriendelijk sparen voor je pensioen. Dat is zeker gezien de aangekondigde grote kortingen van pensioenfondsen op de uitkeringen misschien geen overbodige luxe. Over het tegoed op een bankspaarrekening betaal je geen vermogensbelasting. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het geld dan wel vaststaat totdat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.
 
Van spaarloon naar vitaliteit
Het spaarloon is een regeling waarmee werknemers via hun werkgever een deel van hun brutoloon belastingvrij kunnen sparen. Er mag maximaal 613 euro belastingvrij per jaar worden gespaard. De tegoeden worden gestort op een geblokkeerde rekening en normaal gesproken na vier jaar vrijgegeven. De werknemer mag dan met het geld doen wat hij zelf wil.

In de plaats van de spaarloonregeling komt het vitaliteitssparen. Hiermee kunnen niet alleen werknemers, maar ook ondernemers (zzp'ers) belastingvrij sparen. Er wordt pas belasting geheven bij opname van het tegoed. Er mag jaarlijks maximaal 5.000 euro belastingvrij worden gespaard in deze regeling. Het totale tegoed in de vitaliteitsregeling mag maximaal 20.000 euro bedragen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen