Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

AOW en de vergrijzing: Het AOW-gat

Auteur: Mister Money donderdag 9 januari 2014
Iedereen die van zijn vijftiende tot vijfenzestigste verjaardag in Nederland heeft gewoond of gewerkt, krijgt op pensioengerechtigde leeftijd een volledige AOW-uitkering. Ben je pas na je vijftiende verjaardag in Nederland komen wonen? Dan krijg je te maken met een zogenoemd AOW-gat. Ook mensen die voor een periode van langer dan een jaar in het buitenland hebben gewoond krijgen geen volledige AOW uitkering.

De AOW is een verplichte volksverzekering in Nederland. De AOW regelt het collectieve basispensioen van ons land. Het pensioen is beschikbaar vanaf de pensioengerechtigde leeftijd. De AOW is niet afhankelijk van het inkomen, maar van het aantal jaren dat men in Nederland heeft gewoond.

De AOW is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte van de uitkering hangt ook af van je woonsituatie. Er zijn drie verschillende uitkeringen. Een uitkering voor een alleenstaande, een uitkering voor een samenwonende en een uitkering voor een alleenstaande ouder. Als je woonsituatie verandert, verandert ook de hoogte van de AOW-uitkering. Veranderingen in je woonsituatie moet je dan ook meteen doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank.

Het AOW pensioen wordt in vijftig jaar opgebouwd. Om in Nederland voor een volledige AOW in aanmerking te komen, moet je van jouw 15e tot 65e jaar in Nederland hebben gewoond. Tussen het 15e en 65e levensjaar wordt jaarlijks twee procent AOW opgebouwd. Elk jaar buiten Nederland betekent 2% minder opbouw en daarmee ook een uitkering die 2% lager is. Als je op latere leeftijd naar Nederland bent gekomen dan heb je vaak te weinig AOW opgebouwd en heb je dus een AOW-gat.

Geen volledige AOW
Wanneer je geen volledige AOW krijgt en verder geen of weinig andere inkomsten hebt, kom je misschien in aanmerking voor aanvullende bijstand. Er is een aparte bijstandsnorm voor ouderen met een gekorte AOW, waardoor zij evenveel ontvangen als ouderen met een ongekorte AOW. Meer informatie hierover kun je krijgen bij de afdeling Sociale Zaken van je gemeente.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om de ontbrekende AOW jaren vrijwillig in te kopen. Als je bijvoorbeeld op je 26e in Nederland komt wonen, kun je de 11 ontbrekende jaren inkopen. Als je besluit om de ontbrekende jaren in te kopen, dan ben je wel verplicht om alle ontbrekende jaren te kopen. Vanaf het moment dat je in Nederland bent komen wonen (en dus verzekerd bent voor de AOW), heb je 5 jaar de tijd om deze verloren AOW jaren in te kopen. Als deze periode verstreken is, is inkoop niet meer mogelijk.

Naast je “verloren” jaren in te kopen bestaat er ook de mogelijkheid om je voor je AOW te verzekeren. Vanaf de dag waarop je niet meer verplicht verzekerd bent voor de AOW, kun je je vrijwillig verzekeren. Je kunt je voor deze vrijwillige verzekering aanmelden binnen één jaar na het einde van de verplichte verzekering. De duur van de vrijwillige verzekering is beperkt tot tien jaar. Voor de vrijwillige verzekering betaal je dezelfde premie als voor de verplichte verzekering. Als je geen inkomen hebt of een heel laag inkomen, betaal je een minimumpremie.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
AOW en de vergrijzing: AOW leeftijd
AOW en de vergrijzing:Je pensioen na 2015

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet