Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Het ene sparen is het andere niet…

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 2 juli 2009
We hebben in Nederland talloze spaarrekeningen tot onze beschikking. Als je op zoek bent naar de beste manier om jouw spaargeld te laten groeien is dat soms zo eenvoudig nog niet. Het woud aan spaarproducten wordt steeds voller. Was het maar zo dat je voor de beste spaarrekening alleen maar hoefde te kijken naar het rentepercentage. Nee, dat is allang niet meer het enige waarop de vele mogelijkheden met elkaar vergeleken moeten worden. Er kleven soms meer voorwaarden aan een spaarrekening dan je denkt.

Minimale en maximale bedragen
Er zijn spaarrekeningen waarbij een bepaald minimumsaldo vereist is om recht te hebben op een aantrekkelijke rente. Aan de andere kant is er vaak een maximumsaldo dat rentedragend kan zijn. Om zeker te zijn van een inkomende geldstroom stellen verschillende banken voor een goede rente een minimale maandelijkse storting verplicht. Voldoe je niet aan deze verplichtingen, dan is het rentepercentage opeens erg laag. Aan de maandelijkse storting is doorgaans tevens een maximum verbonden, waardoor je niet een groot saldo ineens op de rekening kwijt kunt.

Opnamebeperkingen of -kosten
Bij veel spaarrekeningen kun je onbeperkt beschikken over je saldo. Pas echter op dat je niet ongemerkt een rekening opent waar sprake is van opnamebeperkingen of opnamekosten. Zo’n rekening vergoedt een hogere rente dan op vrije rekeningen. Die hogere vergoeding kan het accepteren van de beperkingen waard zijn. Het is alleen wel van belang dat je de voorwaarden kent en je goed beseft wat voor effect ze hebben als je in een onverwachte situatie geld nodig hebt.

Vaste of variabele rente
Het verschil tussen de variabele rente op een vrij opvraagbare spaarrekening en de vast rente op een deposito kennen de meeste mensen wel. Inmiddels zijn er ook tussenvormen op de markt. Daarbij kun je de rente voor één of twee jaar vastzetten, terwijl er geen sprake is van opnamebeperkingen. Deze spaarvorm is interessant wanneer je een rentedaling verwacht maar wel bij je geld wilt kunnen.

Beheer van de rekening
Met de opkomst van internet is het voor velen heel logisch om online te bankieren. Dat internetspaarrekeningen alleen via internet beheerd kunnen worden is voor hen helemaal niet vreemd. Papieren afschriften ontvang je daarbij niet, desgewenst kun je die via de site printen. Contant storten behoort niet tot de mogelijkheden, contant opnemen meestal ook niet. We zijn zo gewend aan internetbankieren dat we schrikken van spaarrekeningen waarbij je niet online je mutaties kunt inzien en doorvoeren. Telefonisch? Schriftelijk? Wat hopeloos ouderwets! Toch zijn er nog steeds veel spaarrekeningen die niet via internet beheerd worden.

Ben jij op zoek naar de beste spaarrekening voor jouw appeltje voor de dorst? Kijk dan zeker niet alleen bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden. Wanneer de beperkende voorwaarden voor jou geen probleem zijn kan een rekening met voorwaarden immers een aardig hogere rente opleveren!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet