Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Het kopen van een nieuwbouwwoning

Auteur: Mister Money maandag 2 december 2013
De één vindt het niks, de ander fantastisch. Een nieuwbouwwoning. Wie een nieuwbouwwoning koopt, hoeft zich de eerste jaren waarschijnlijk geen zorgen te maken over de onderhoudskosten van het huis. Veel mankementen zal de nieuwe woning immers niet hebben.

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis krijg je met andere zaken te maken, dan wanneer je een bestaande woning koopt. In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Over de prijs van een nieuwbouwwoning kan eigenlijk nooit onderhandeld worden. Deze ligt namelijk vast. De enige ruimte tot onderhandelen kan eventueel gaan over de hoogte van de bouw- en grondrente die een aannemer rekent tot aan het tekenen van de koopovereenkomst.

Als je kiest voor nieuwbouw moet je vervolgens nog de keuze maken tussen zelf (in eigen beheer) bouwen of een woning in een nieuwbouwproject. Als je kiest om een woning in eigen beheer te bouwen moet je op zoek naar een bouwkavel. Dit kan soms lang duren.

Koop- en aannemingskosten
Wie een nieuwbouwwoning koopt, koopt zowel de grond als de woning die erop wordt gebouwd. De koop- en aannemingsovereenkomst regelt wat je koopt (via technische tekeningen en omschrijvingen van grond + woning). De aannemer is de contractpartij.
In de overeenkomst staan de belangrijkste aspecten betreffende de koop en aanneming van de woning. In de overeenkomst staat onder meer dat de bouw van de woning slechts zal starten als een bepaald percentage van de woningen verkocht is (als er sprake is van een groot project). Daarnaast vind je in de overeenkomst bouwtekeningen en een technische omschrijving (materialen en bouwwijzen etc.) van de nieuwbouwwoning.

Als de overeenkomst is getekend, heb je een bindend contract gesloten met de verkoper (de aannemer). Na ondertekening ontvang je een kopie van de door beide partijen ondertekende overeenkomst. De originele koop- en aannemingsovereenkomst wordt naar de notaris gestuurd. Deze zal de notariële eigendomsoverdracht ter zijner tijd gaan verzorgen.

Controle op nieuwbouw
Als je een nieuwbouwwoning koopt, is het verstandig om regelmatig de bouw door een deskundige te laten controleren. Je kunt natuurlijk ook een controle laten uitvoeren als de woning eenmaal klaar is, maar mochten er fouten zijn gemaakt, dan zijn deze een stuk lastiger te herstellen.

Er zijn geen vaste regels of tijden voor een controle, maar over het algemeen is verstandig om de nieuwbouwwoning te laten controleren als er wordt begonnen aan de bouw van de eerste verdieping, als de muren van de woning staan, de dakplaten erop worden gelegd en als de woning wind en waterdicht gemaakt is. De bouwer moet eerst wel groen licht geven voordat de woning gecontroleerd mag worden.

De oplevering
Zodra de woning helemaal klaar is, vindt de oplevering plaats. Tijdens de oplevering loop je samen met de uitvoerder de woning door om te kijken of de bouw goed is uitgevoerd. Het is verstandig om bij de oplevering een bouwkundig expert mee te nemen, deze ziet waarschijnlijk eerder gebreken in de bouw. De aannemer blijft vijf jaar na oplevering aansprakelijk voor verborgen gebreken in de bouw. Voor constructieve fouten, denk aan fouten in de fundering, is de aannemer tien jaar na oplevering van de woning verantwoordelijk. Bij een bouwkundige keuring worden vaak vele ondeugdelijke zaken aangetroffen. Om moeilijkheden achteraf te voorkomen, houdt de notaris soms wel tot 10 procent van de aanneemsom achter de hand tot alle ondeugdelijkheden zijn opgelost. Pas daarna wordt het resterende bedrag overgemaakt aan de aannemer.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nieuwbouw: Vrij Op Naam kopen
Verschillen nieuwbouw en bestaande bouw

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht