Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Het sollicitatietraject – Sollicitatietips

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) dinsdag 8 januari 2013
Het is zover: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Jouw heldere doelstelling, passende CV en persoonlijke sollicitatiebrief hebben hun werk gedaan. Met het eerste gesprek ga je een sollicitatietraject in, waarvoor we je hier een aantal aandachtspunten geven.

Zorg voor een goede voorbereiding. Dat betekent niet alleen goed gewassen en geschoren, netjes gekleed en tanden gepoetst. Ook inhoudelijk moet je zorgen dat je voorbereid aan tafel gaat zitten bij de werkgever. Zoek naar informatie over het bedrijf en eventueel zelfs over je gesprekspartner. Daarmee toon je initiatief en interesse, kun je herkennen wat ze zelf vertellen en misschien zelfs indrukwekkende vragen stellen. Zorg vooral ook dat je goed weet waar ze naar op zoek zijn. Gebruik daarvoor niet alleen de vacaturetekst, maar ook de website van de werkgever. Daarop staat meestal wel iets vermeld over de bedrijfscultuur en de mensen die er werken.

Het gesprek
Kom op tijd! Dit klinkt logisch maar blijkt toch in de praktijk erg moeilijk te zijn voor sollicitanten. Met te laat binnenkomen begin je het gesprek niet al te best, dus plan je tijd ruim.

Een dooddoener die voor velen lastig is: probeer niet te zenuwachtig te zijn. Als jij overtuigd bent van jouw waarde voor dit bedrijf hoeft dat ook niet. Dan hoef je alleen maar jezelf te zijn, en dan specifiek de positieve kant van jezelf. Vriendelijk, belangstellend, eerlijk en positief.

Teveel zelfvertrouwen tonen is overigens ook meestal niet verstandig. Het schijnt in sommige branches gebruikelijk te zijn dat sollicitanten arrogant en ongeďnteresseerd op gesprek komen. Met een houding van ‘wat heb je me te bieden dan? De kans dat men je dan aanneemt is niet bijster groot.

Vervolgtraject: onderhandelen
Ziet jouw gesprekspartner in het eerste gesprek het wel zitten met jou, dan komt de rest van het traject. Een tweede gesprek, misschien nog wel meer: dat verschilt sterk per werkgever en functie. Ergens gaat het dan over salaris en overige arbeidsvoorwaarden. Dat is voor velen een lastig aspect van solliciteren. Je wilt niet teveel eisen stellen maar je wilt ook niet afgescheept worden. Bedenk hierbij dat je de werkgever jou graag wil aannemen. Als je teveel vraagt kunnen ze dat weigeren – dan kun jij alsnog je eisen wat afzwakken. Stap je in tegen te magere condities, dan loop je daar nog een hele tijd tegenaan. Eenmaal binnen bij een bedrijf is het een stuk lastiger om je salaris en andere arbeidsvoorwaarden achteraf aanzienlijk te verbeteren. In het sollicitatietraject zit de kans om er het meeste uit te halen: ‘Nee heb je, ja kun je krijgen’.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een baan zoeken
Op naar je eerste baan
CV en sollicitatiebrief
Jobhoppen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken