Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Je eerste huis kopen: Hoe bepaal je de prijs?

Auteur: Mister Money maandag 2 december 2013
Eindelijk heb je jouw droomwoning gevonden. Wat nu? Welke stappen kun je nemen? Als je niet wilt dat een ander er met jouw droomhuis vandoor gaat dan kun je een optie op de woning nemen. Als de makelaar hiermee akkoord gaat dan krijg je een aantal dagen ‘recht van koop’. Andere geïnteresseerden kunnen in deze periode geen bod op de woning uitbrengen.

Het ‘recht van koop’ duurt maar een beperkt aantal dagen. In deze korte periode kun je uitzoeken of het wel verstandig is om de woning te kopen. Zo kun je bijvoorbeeld laten uitzoeken of de vraagprijs wel reëel is. De werkelijke waarde van de woning kan op verschillende manieren vastgesteld worden.

1. De woning laten taxeren
Een aspirant koper kan er voor kiezen om een taxatierapport te laten opstellen. Dit levert doorgaans een zeer goed beeld op van de waarde. Taxeren heeft als nadeel dat er kosten aan verbonden zijn. De tarieven van een taxateur zijn niet bij wet vastgesteld en in sommige gevallen zelfs onderhandelbaar. Gemiddeld kost het laten opstellen van een taxatierapport 0,185 procent van de getaxeerde waarde.

2. Via WOZ-beschikking
Aan de huidige eigenaar van het pand kun je vragen of de recente WOZ-beschikking van de gemeente mag bekijken. De WOZ-waarde kan een goede indicatie geven van de waarde van de woning.

3. Opvragen via Kadaster
Een derde mogelijkheid is om via de koopsomtelefoon van het Kadaster op te vragen wat een bepaalde woning in het verleden heeft opgebracht. Het Kadaster verstrekt verkoopgegevens tot 1993. De Koopsomtelefoon is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer 0900-2020201 (50 eurocent per gesprek). Als je eenmaal hebt ontdekt wat de huidige eigenaar destijds voor de woning betaald heeft, kun je met de Woningwaarde-index van het Kadaster gratis een inschatting maken van de huidige waarde van de woning. Daarnaast kun je via het Kadaster online een koopsommenoverzicht opvragen. Dit kost 2,95 euro per overzicht.

Emotionele waarde
Wie een woning gaat kopen kijkt vaak niet alleen naar de objectieve waarde van het pand, de emotionele waarde speelt bij veel mensen ook een rol van betekenis. Het kan zijn dat je de woning om persoonlijke redenen heel graag wil hebben, waardoor je bereid bent om meer te betalen dan de werkelijke waarde van het pand.

Omgeving bepaalt helft van vraagprijs
Hoeveel een woning waard is, is van verschillende factoren afhankelijk. De ligging van je droomhuis speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. Volgens een onderzoek van het Centraal Plan Bureau bepaalt de ligging zelfs de helft van de vraagprijs. Een snelweg in de buurt (maar niet te dichtbij) is bijvoorbeeld goed voor de vraagprijs. Wil jij in de stad wonen, maar tegelijkertijd ook groen om je heen hebben, dan zul je eveneens diep in de buidel moeten tasten.

Onderhandel je rijk
De vraagprijs van de woning is vaak niet de werkelijke verkoopprijs. De uiteindelijke prijs wordt bepaald tijdens de onderhandelingen tussen de potentiële koper en verkoper. Meer weten? Lees dan: Tips voor de onderhandelingen

Lees ook:
Taxeren voor aankoop!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Je eerste huis kopen: Woning zoeken én vinden!
Je eerste huis kopen: Koop geen kat in de zak!
Je eerste huis kopen: Het koopcontract
Je eerste huis kopen: Op welke kosten moet je rekenen?
Je eerste huis kopen: Tips voor de onderhandelingen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht