Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe betrouwbaar is een rating?

Auteur: Mister Money Dinsdag 28 oktober 2008
Mister Money krijgt sinds de start van de kredietcrisis regelmatig vragen binnen over de kredietratings van financiŽle instellingen. Aan een rating kan men immers aflezen hoe betrouwbaar een bedrijf is. Toch blijkt een rating lang niet altijd een goede bron te zijn om betrouwbaarheid te meten.

Ratings worden toegekend door kredietbeoordelaars. De twee bekendste beoordeelbedrijven zijn Moodyís en Standard & Poors. Zij beoordelen als het ware de kredietwaardigheid van een bedrijf. Een ratingbureau controleert of een bedrijf zijn schulden op korte, middellange of lange termijn kan aflossen. Het hoogste Ďrapportcijferí wat een ratingbureau kan geven is een AAA-rating. Het bedrijf staat er dan volgens het ratingbureau uitstekend voor. Scoort het bedrijf een dikke onvoldoende dan wordt er een D-rating worden toegekend aan de onderneming.

Ratings van financiŽle instellingen*
BankRating
RabobankAAA
ING BankAA1
ABN AMROAA2
SNSA1
Friesland BankA2
AEGONA2
AK BankA3
NIBCBAA1
Credit EuropeBAAA3
Yapi KrediB1

* Moody's 3 oktober 2008

Ratings niet altijd betrouwbaar
Een spaarder of belegger zou aan een rating dus eenvoudig moeten kunnen zien hoe het bedrijf er financieel voorstaat. In de praktijk blijkt dit echter lang niet altijd het geval te zijn. Zo had de Landsbanki (Icesave) vlak voor het faillissement nog een A2 rating en had de Frans/Belgische bank Dexia eind september nog een AA-rating.

Kritiek
Hoe kredietbeoordelaars exact tot hun rating komen is niet geheel duidelijk. Een ander nadeel van het ratingsysteem is dat bureaus door de instellingen die zij beoordelen betaald worden. Critici zetten hier hun vraagtekens bij want hoe onafhankelijk zijn ratingsbureau's nou in werkelijkheid?

Sinds de kredietcrisis uiten bedrijven steeds vaker kritiek op de kredietbeoordelaars. Zo zouden zij te veel macht hebben. Standard & Poor en Moody's hebben samen 98 procent van de markt in handen. Volgens de banken zouden kredietbeoordelaars te laat rating wijzigingen doorvoeren of te hoge ratings hebben afgeven. Daarnaast wordt het de ratingsbureau's verweten dat zij te mild hebben geoordeeld over beleggingsproducten die gekoppeld waren aan de onderkant van de hypotheekmarkt in Amerika.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet