Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe herken je een woekerpolis?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 3 april 2008
De term ‘woekerpolis’ is geheel ingeburgerd in de berichtgeving over beleggingsverzekeringen. Je zou bijna vergeten dat niet iedere beleggingsverzekering een woekerpolis is. Maar is er een definitie van de woekerpolis? Op het forum van Tros Radar vonden wij de volgende definitie: “Beleggingsverzekeringen die door consumenten onder invloed van dwaling (t.a.v. de kosteninhoudingen) zijn aangegaan en zijn afgesloten na 1 juni 1994 dan wel -in het geval van spaarkasovereenkomsten- zijn afgesloten na 1985.”

Kosten
Het hele issue van een woekerpolis is het kostenelement. Waar het niet om draait is het koersrisico: wie kiest voor beleggingen wordt geacht te weten dat koersen kunnen stijgen en dalen. En dus dat het voorspelde eindkapitaal slechts een prognose is, gebaseerd op een zelf in te vullen rendementspercentage.

Overzicht verzekeraar
Of een polis is aan te merken als woekerpolis is erg lastig te beoordelen, zelfs voor experts. Wat in ieder geval een richting geeft is het overzicht van kosteninhoudingen dat de verzekeraar verstrekt. Dit overzicht moet iedere houder van een beleggingsverzekering voor 1 april ontvangen hebben. Het is voor veel beleggingsverzekeringen de eerste keer dat de verrekende kosten daadwerkelijk in beeld komen.

Het objectief aanwijzen van woekerpolissen is nog helemaal niet mogelijk. Want als we naar die overzichten kijken en de ingehouden bedragen zien, kunnen we nog steeds niet beoordelen of die kosteninhoudingen nu wel of niet te hoog zijn. Wat je wel kunt doen is de ingehouden premie voor de overlijdensrisicodekking vergelijken met de huidige markt.

Afwachten
Verder adviseren wij je vooral af te wachten. Misschien schrik je van bedragen op het overzicht en heb je de neiging om de polis direct te beëindigen. Daarmee zou je het recht op een eventuele compensatie misschien opgeven. Schrijf je eventueel in bij één van de actieve stichtingen (Stichting Woekerpolis Claim of Stichting Verliespolis).

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Verzekeringen niet altijd even zinvol
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet