Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe koop je een beleggingsfonds? (deel 1)

Auteur: Mister Money donderdag 22 december 2011
Een beleggingsfonds kopen hoeft geen ingewikkelde zaak te zijn. Want je hebt slechts de keuze uit twee opties: een beleggingsrekening of een effectenrekening. Wil je alleen beleggen in beleggingsfondsen, dan is een beleggingsgiro waarschijnlijk de meest voordeligste oplossing.

Een beleggingsfonds kun je op twee manieren kopen:
1. Via een beleggingsrekening (of giro) bij een fondsaanbieder
2. Rechtstreeks op de beurs met een effectenrekening (via bank of broker)

Met een effectenrekening kun je beleggingsfondsen, maar ook andere effecten zoals aandelen of obligaties kopen. Via een beleggingsgiro kun je uitsluitend fondsen aanschaffen.

Beste keuze?
Een effectenrekening is natuurlijk wel zo gemakkelijk omdat je daarmee alle keuzevrijheid hebt. Wil je ook beleggen in aandelen of andere effecten, dan hoef je daar weinig meer voor te regelen. Toch betekent dat niet dat een effectenrekening altijd de beste keuze is.

De transactiekosten van een effectenrekening zijn namelijk flink hoger dan die van een beleggingsgiro. Je betaalt altijd een minimumtarief per transactie en vaak ook een percentage van het belegde bedrag. Voor transacties op een beleggingsgiro betaal je geen minimumtarief, alleen een percentage van het transactiebedrag. Wil je met slechts een klein bedrag per maand in een fonds investeren, dan ben je dus met een beleggingsgiro gunstiger uit.

Meer voordelen
Een ander voordeel van een beleggingsgiro is dat je behalve ‘hele’ aandelen ook units (delen) van een fonds kan kopen. Dat maakt het aantrekkelijk om met een vast bedrag per maand te beleggen. Handig is ook dat je met een beleggingsgiro ook in niet-beursgenoteerde fondsen kunt beleggen, dat kan op een effectenrekening meestal niet.

Bewaarloon en beheerkosten
Nadelig aan een beleggingsgiro zijn de hoge beheerkosten die op je rendement drukken. Daar heb je op een effectenrekening geen last van. Wel betaal je bewaarloon, maar de kosten daarvan zijn aanmerkelijk lager dan de beheerkosten.

Lees ook: Hoe koop ik een beleggingsfonds deel 2

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Een beleggingsfonds kiezen, een heel karwei!
Hoe koop je een beleggingsfonds? (2)
De voors en tegens van fondsbeleggen
Beleggingsfondsen in alle soorten en maten
Beleggen in fondsen: de kosten


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers