Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe lang wil jij doorwerken?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 29 mei 2008
Wil jij graag werken tot je 65e verjaardag? Of ga je er vanuit dat je wel eerder kunt stoppen met werken? En hoe ga je dat dan betalen? Op dit moment zijn er nog mensen die gebruik kunnen maken van een oude VUT-regeling (vervroegde uittreding). Die doen dat vaak gretig: ze zijn een uitstervend ras. Want de VUT-regeling bestaat niet meer. Het was ook wel riant, de VUT-betalingen werden opgebracht door de nog werkende jongere collega’s.

Het is duidelijk dat de overheid eerder stoppen met werken niet meer wil stimuleren. Kon je na het opheffen van de VUT eerst nog fiscaal vriendelijk sparen voor vervroegd pensioen in een prepensioenregeling of met een overbruggingslijfrente – de fiscus heeft het allemaal om zeep geholpen. Alleen mensen die onder overgangsregels vallen kunnen er nog iets mee, de jongere generatie niet meer. Sterker nog: er wordt steeds vaker gesproken over doorwerken na de 65-jarige leeftijd – wat nodig zou zijn om de vergrijzing op te vangen.

Hoe dan eerder stoppen met werken?
Misschien kent jouw pensioenregeling een 40-deelnemingsjarenpensioen. Die houdt in dat je na 40 deelnemingsjaren met pensioen kunt – ook al ben je dan nog geen 65 jaar.

Veel mensen zullen die 40 deelnemingsjaren echter niet halen. Dan kun je ervoor kiezen om je ouderdomspensioen eerder te laten ingaan. Dat heeft wel een grote invloed op de te ontvangen bedragen.

Wellicht biedt de levensloopregeling enigszins uitkomst. Deze regeling is bedoeld om het opnemen van onbetaald verlof mogelijk te maken. Voor extra ouderschapsverlof, een periode van studie of een wereldreis. Neem je dat onbetaalde verlof op aan het eind van je werkzame leven, dan creëer je in feite je eigen vervroegd pensioen. In de huidige levensloopregeling (deze wordt naar verwachting in de loop van het jaar aangepast) kun je maximaal 210% van je bruto jaarsalaris bij elkaar sparen en zo toch een jaartje of drie eerder genieten van je vrijheid.

Houd er ook rekening mee dat je in de jaren dat je niet meer werkt meestal geen pensioen meer opbouwt voor na je 65e. Het pensioeninkomen wordt daardoor lager.

Al die fiscale regeltjes veranderen maar steeds. Als je daarvan niet afhankelijk wilt zijn bouw je ‘gewoon’ een flink kapitaal op door sparen of beleggen. Het is verstandig om in een vroeg stadium te (laten) berekenen hoeveel kapitaal je nodig hebt voor de door jou gewenste vrijheidsdatum en op jonge leeftijd al te starten met het opzij zetten van gelden.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet