Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe 'schoon' is jouw geld?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 9 september 2009
Wanneer je geld op een spaarrekening zet, of in een beleggingsfonds stort, verwacht je niet dat er met jouw geld vervolgens wapens geproduceerd worden of mensenrechten geschonden worden. Toch blijkt dat wel te gebeuren. Veel financiële instellingen beleggen de hun toevertrouwde gelden in bedrijven die het niet zo nauw nemen met bijvoorbeeld het milieu, mensenrechten of kinderarbeid. Daarnaast blijken ook sommige beleggingsfondsen geld te steken in controversiële bedrijven.

Schoon bankieren
Met een groene spaarrekening ben je er zekerder van dat je spaargeld niet naar bijvoorbeeld de wapenindustrie gaat. Het geld op deze rekeningen wordt namelijk alleen geïnvesteerd in projecten die goedgekeurd zijn door de overheid en die ten goede komen aan mens en milieu.

Je kunt er ook voor kiezen om over te stappen naar een duurzame bank zoals Triodos of ASN Bank. Deze banken richten zich specifiek op het zorgvuldig investeren van gelden, in projecten die goed omgaan met het milieu, de mensenrechten en het ondersteunen van ondernemers in ontwikkelingslanden. Het rendement op je spaargeld is er misschien iets lager - alhoewel met name ASN Bank ook qua rente aardig aan de weg timmert, je weet wel zeker dat er geen foute dingen met jouw geld gedaan worden. Duidelijk goede dingen zelfs!

Bij Triodos Bank en ASN Bank kun je niet alleen terecht voor sparen en beleggen. Ook een betaalrekening hoort bij beide banken tot de mogelijkheden, waardoor je compleet duurzaam kunt bankieren.

Tip: Kijk eens op de Eerlijke Bankwijzer hoe jouw bank scoort op punten als natuur, klimaat, mensenrechten, wapens, corruptie en betrouwbaarheid!

Schoon beleggen
Ga eens na in welke bedrijven jouw beleggingsfonds precies investeert. Bijvoorbeeld door het (online) prospectus te bekijken. Daarin staan de grootste beleggingen van een fonds. Toch kan die zoektocht nog lastig zijn. Want hoe weet je nu wat de activiteiten van al die bedrijven zijn? De Consumentenbond adviseert dan ook om simpelweg je vermogensbeheerder op te bellen en navraag te doen. “Beleggingsinstellingen zijn verplicht om inzage te geven in hun beleggingsbeleid”, aldus de Consumentenbond.

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) houdt zich, zoals de naam al aangeeft, bezig met het ondersteunen van mensen die duurzaam willen beleggen. Door te beleggen in een duurzaam beleggingsfonds is de kans groter dat je geld duurzaam belegd wordt. Maar helemaal waterdicht is die garantie niet. “Verdiep je daarom ook bij een duurzaam fonds in de achtergronden van het fonds en bekijk van wat de selectiecriteria zijn", zegt Ernst van Weperen van de VBDO. Je kunt je geld ook investeren in een groen beleggingsfonds.Daarmee beleg je in projecten die specifiek het milieu ondersteunen. Dat levert je ook nog fiscaal voordeel op.

Tip: Op de website van de VBDO kun je de 'Goed Geld Wijzer' raadplegen. Dit is een online instrument waar je geholpen wordt bij het maken van een keuze voor duurzame beleggingsproducten.

Een schoon pensioen
Als je via je werkgever voor je pensioen spaart, heb je niet veel keus als het gaat om het pensioenfonds. Via je CAO ben je namelijk verplicht om je aan te sluiten bij het collectieve pensioenfonds van je werkgever. Bovendien heb je geen invloed op de beleggingen van je pensioenfonds.

Maar dat bekent nog niet dat je niets kunt beginnen. De VBDO adviseert deelnemers aan pensioenfondsen om een brief te schrijven aan hun pensioenfonds. Daarin kun je aangeven dat je duidelijke richtlijnen wilt voor een duurzamer beleggingsbeleid. Op die manier steun je de actie van de VBDO voor meer transparantie, richtlijnen en een gedragscode.

TIP: Op de website van de VBDO vind je de Duurzaam Geld Gids (2008), met informatie over de wijze waarop jij, als particulier, duurzaam ondernemen kunt stimuleren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet