Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe veilig is beleggen in obligaties?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) vrijdag 11 januari 2013
De financiële markt is zo onrustig dat veel mensen zich ver willen houden van alles wat met beleggen te maken heeft. Daarbij verliezen ze soms uit het oog dat lang niet iedere vorm van beleggen evenveel risico met zich meebrengt. Hoe zit dat bijvoorbeeld bij obligaties?

Wat zijn obligaties?
Als een organisatie geld nodig heeft kan men naar de bank stappen voor een lening. Een andere keuze is om een obligatielening uit te schrijven. Daarmee leent men geld van de kopers van de obligaties: de lening is opgesplitst in stukjes van doorgaans duizend euro (nominale waarde). Degene die een obligatie koopt heeft dan een vordering op de organisatie: het uitgeleende geld wordt ooit terugbetaald en er wordt rente over betaald (couponrente). Als obligatiehouder speel je dus in feite een beetje voor bank.

Verschil met aandelen
Obligaties zijn heel anders dan aandelen. Met aandelen koop je een stukje eigendom van het bedrijf. Aandeelhouders hebben ook zeggenschap, ze zijn immers mede-eigenaar. Obligatiehouders hebben deze zeggenschap niet. Het rendement werkt ook anders: aandeelhouders moeten maar afwachten wat voor rendement ze krijgen, voor obligaties is dat bij aankoop exact te berekenen. Bovendien is er een heel ander risico: bij een onverhoopt faillissement van een bedrijf zijn de aandeelhouders de allerlaatste die hun geld terugkrijgen. Obligatiehouders worden eerder terugbetaald, zij zijn gewoon schuldeisers.

Obligatiekoersen
Obligaties worden verhandeld op de effectenbeurs. Ze hebben daar een koers: de prijs die voor de obligaties betaald wordt. Die koers is afhankelijk van vraag en aanbod, en vooral van de rentestand. Je kunt je voorstellen dat een obligatie met een couponrente van 3% niet verkocht kan worden voor de oorspronkelijke duizend euro als er op dat moment nieuwe obligaties uitgegeven worden met een rente van 5%. Er zijn dan wel kopers te vinden voor de obligatie met 3 procent rente, maar die betalen er dan een lagere prijs voor. Omdat ze aan het eind van de looptijd wel de volle duizend euro terugkrijgen maken ze de lage rentevergoeding dan goed met koerswinst.

Rendement op obligaties
Het totale rendement op obligaties is dan ook niet alleen de couponrente maar ook de koerswinst. Overigens kan er ook sprake zijn van koersverlies: wanneer je meer betaald hebt voor de obligatie dan de nominale waarde.

Risico
Naast de vastgelegde rente is nog een ander aspect van belang bij de koersvorming van obligaties. Wanneer je aan iemand geld uitleent loop je immers het risico dat het uitgeleende bedrag niet terugbetaald wordt. Dit zogenaamde debiteurenrisico loop je ook bij organisaties. Obligaties worden uitgegeven door bedrijven, instellingen en de overheid (staatsobligaties). De mate waarin je risico loopt om je geld niet terug te krijgen is afhankelijk van de cijfers van de betreffende organisatie. Staatsobligaties worden als de meest veilige gezien, de kans dat de Nederlandse overheid failliet gaat wordt niet groot geacht.

Terug naar de vraag: Hoe veilig is beleggen in obligaties? Dat is dus volledig afhankelijk van de betrouwbaarheid van de instelling die de obligaties heeft uitgegeven.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers