Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoe veilig is je spaargeld?

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) vrijdag 17 januari 2014
Nederlanders zijn een spaargraag volkje. In 2013 stond er volgens het CBS maar liefst 330 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen. Maar hoe veilig is al dat spaargeld? Wat gebeurt er met je geld als de bank failliet gaat en hoe veilig is sparen bij nieuwe of buitenlandse banken? We leggen het uit in dit artikel.

Je spaargeld is in Nederland wettelijk beschermd via het zogenaamde depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB). Deze regeling geeft je de garantie dat je je spaargeld tot een bepaald bedrag terugkrijgt bij een faillissement van de bank. Het maximale garantiebedrag is 100.000 euro. 

Spaargeld spreiden
Het gaat om een bedrag per rekeninghouder en dus niet per rekening. Wie meer dan 100.000 euro op één of meerdere spaarrekeningen bij één bank heeft staan, doet er slim aan om het spaargeld te spreiden over spaarrekeningen van verschillende banken. Zo voorkom je dat je het saldo boven het maximale garantiebedrag kwijtraakt bij een faillissement.

Fusies en handelsnamen
Let er wel op dat die banken niet onder dezelfde vergunning van DNB vallen. Want de garantieregeling geldt per vergunninghouder en niet per bank. Meestal is het de handelsmaatschappij die de vergunning bezit. Tot zoín handelsmaatschappij kunnen meerdere banken behoren. Na alle fusies van de afgelopen jaren is dat best verwarrend. Talloze zelfstandig lijkende banken met eigen merknamen vallen in werkelijkheid onder de hoed van één moedermaatschappij. Denk bijvoorbeeld aan ASN Bank, Regiobank en SNS Bank zijn dochterondernemingen van SNS Reaal. En Ohra Bank is onderdeel van Delta Lloyd.

Buitenlandse banken: let op!
Maar hoe zit dat nu met internet sparen of gewoon sparen bij buitenlandse banken in Nederland? Het Nederlandse Depositogarantiestelsel geldt voor alle banken die onder het toezicht staan van DNB en dus een vergunning hebben. Dat zijn naast alle Nederlandse banken ook de banken buiten de Europese Unie, zoals de Turkse Yapi Kredi Bank en de Russische AT Bank.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt
Minder mensen zonder zorgverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet