Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hoppen met je spaargeld

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) zaterdag 14 december 2013
Regelmatig lees je berichten over de grote verschillen in spaarrentes. Het overzetten van je spaargeld van een grootbank naar een kleine prijsvechter kan zomaar een veel hogere rentevergoeding opleveren. Toch zijn er nog steeds veel mensen die hun spaargeld onaangeroerd laten staan bij die laagrenderende grootbanken.

Rente sparen: Waarom nog steeds een lage rente?
Dat kan een weloverwogen keuze zijn. Bijvoorbeeld omdat je het renteverschil minder belangrijk vindt dan de overzichtelijkheid van ‘alles bij dezelfde bank’. Of omdat je de service van jouw bankkantoor zo prettig vindt dat je het geen optie vindt om naar een onpersoonlijke internetbank over te stappen.

Het kan te maken hebben met gemakzucht. Dat je echt wel weet dat je een stukje rente misloopt maar gewoon geen zin hebt om er energie in te steken om daar verandering in te brengen. Voor die paar euro’s. Onwetendheid kan ook nog steeds, al zal dat niet aan de promotiecampagnes en de media liggen.

Opnamevoorwaarden
Onzekerheid kan een factor zijn. Kan ik mijn spaargeld wel zomaar overhevelen naar een andere bank? Krijg ik dan niet te maken met kosten, een boete of een opzegtermijn? Het antwoord op deze vragen is afhankelijk van de voorwaarden van jouw specifieke spaarrekening. Veel spaarrekeningen – met name degene met de lage rentes – zijn direct opneembaar zonder voorwaarden. Dus geen boetes, geen kosten, geen opzegtermijnen. Niets dat je tegenhoudt om je spaargeld beter te laten renderen. Maar dit soort beperkende voorwaarden kúnnen wel van toepassing zijn. Het is een kwestie van even navragen bij de bank in kwestie.

Nieuwe rekening openen
Het openen van een spaarrekening bij een prijsvechter met lage rente is doorgaans niet meer moeite dan het invullen en ondertekenen van een formulier (te printen vanaf Internet) en dat opsturen met een kopie van je legitimatiebewijs. Dan krijg je een rekeningnummer en codes en kun je zó hoppen met je spaargeld.

Valutadagen
Houd daarbij nog wel in de gaten dat er banken zijn die werken met valutadagen. Om je spaargeld over te hevelen moet je het meestal eerst overboeken naar je betaalrekening. Vervolgens kun je het daar vandaan doorboeken naar de nieuwe spaarrekening. Als je dat allemaal op één dag uitvoert kan de betaalrekening valutair rood komen te staan. Dan betaal je debetrente over het overgeboekte bedrag - dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je deed het immers om meer rente te ontvangen en niet om rente te betalen!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt
Minder mensen zonder zorgverzekering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet