Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huis Kopen; makelaar of niet?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zondag 9 december 2012
In Nederland worden woningen over het algemeen verkocht via een makelaar. Maar ook jij, als woningkoper, kan een makelaar inschakelen. Je hebt namelijk een verkopende makelaar die de verkopers helpt, maar ook een aankopend makelaar die jou als toekomstige woningeigenaar bijstaat. De aankoopmakelaar begeleid je met de koop van de woning.

Het is niet verplicht om een aankopend makelaar in te schakelen en ook lang niet iedere woningkoper maakt van deze mogelijkheid gebruik. Een aankopend makelaar werkt niet gratis, de beloning voor zijn verrichte werkzaamheden wordt met een duur woord courtage genoemd. Veel aankopende makelaars rekenen een percentage van plus/minus 1 á 2 procent van de aankoopprijs.

Wat doet een aankopend makerlaar?
Een aankopend makelaar kan je heel wat werk uit handen nemen. Ben jij zelf niet zo’n sterke onderhandelaar of heb je het daar te druk voor? Dan kun je de onderhandelingen met een gerust hart aan hem overlaten. Immers, een makelaar kent de huizenprijzen en kan een goede inschatting maken van wat een redelijke prijs is voor de woning.

Een ander voordeel is dat een buitenstaander (of te wel de aankoop makelaar) geen binding met het pand heeft. Hij kijkt met open ogen naar de woning en ziet daarom onvolkomenheden misschien eerder dan dat jij deze zelf zou zien. Ook kan de makelaar voor jou aan het researchen gaan. Hoe zit het bijvoorbeeld met: vergunningen, bodemonderzoek, erfdienstbaarheden etc. Daarnaast zijn makelaar vaak bekend met de (plaatselijk) marktontwikkelingen (denk aan bestemmingsplannen).

Natuurlijk kun je al deze zaken ook zelf doen. Het voordeel hiervan is dat je geen courtage verschuldigd bent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Kosten Koper; wat kost je dat?
Huizenprijs bepaald door veel factoren
Aankoop kosten bestaande woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht