Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huis kopen met hulp van je ouders: meebetalen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) donderdag 12 december 2013
Banken worden steeds strenger bij het bepalen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Dat heeft veel gevolgen, met name voor starters. Het kopen van een woning als starter was al lastig door de hoge huizenprijzen. Door de strengere hypotheekverstrekking zijn er nu nog minder mogelijkheden. Wellicht kunnen je ouders een stuk van de koopsom bijdragen?

Heb jij het geluk hebt dat jouw ouders geld hebben en jou daarmee willen helpen bij de aankoop van een woning? Denk dan samen goed na over de mogelijke constructies waarin die hulp gegoten kan worden.

Samen kopen
Als je ouders een deel van je woning betalen willen ze daarvoor misschien een stuk eigendom terugzien. Toch is samen kopen, waarbij de woning op naam van jou en je ouders komt te staan, meestal geen verstandige constructie. Het geeft een hoop haken en ogen in juridische en fiscale zin.

Schenken
Voor behoorlijk vermogende ouders is het vaak verstandig om tijdens hun leven alvast te beginnen met het overdragen van kapitaal. Dat kan in de toekomst een behoorlijke som aan te betalen successierecht schelen. Voor het overdragen van kapitaal kunnen in ieder geval de schenkingsvrijstellingen benut worden: vijfduizend euro mag per jaar belastingvrij aan kinderen geschonken worden. Bovendien is er een eenmalige verhoogde vrijstelling tussen het 18e en 40e jaar van het kind van 52.281 euro (cijfers 2014). In het kader van successieplanning kan het bovendien gunstig uitpakken om de eerste schijven van belaste schenkingen te benutten: daarbij zijn de tarieven laag.

Daarnaast geldt van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 een extra verhoogde schenkingsvrijstelling voor schenkingen die gebruikt worden voor de eigen woning. Iedereen mag iemand anders maximaal 100.000 euro schenken, mits dit bedrag wordt gebruikt voor de eigen woning.

Ouders kopen
Misschien besluiten je ouders een woning te kopen en deze aan jou te verhuren. Daar is op zich niets mis mee, dit is dan gewoon een belegging van jouw ouders. Er wordt echter geen gebruik gemaakt van fiscale mogelijkheden en jij bouwt geen kapitaal op voor de toekomst.

Lenen
Je ouders kunnen jou een deel van de koopsom lenen. Met een slimme constructie kan dat voor zowel jou als je ouders zeer gunstig uitpakken. In dit artikel vertellen we meer over deze constructie. Het geld voor de lening kan van hun spaarrekening komen, maar ook uit de overwaarde van hun eigen woning. Dan moeten zij hiervoor een tweede hypotheek afsluiten. De rente die zij over deze hypotheek betalen is voor jouw ouders dan niet fiscaal aftrekbaar, het gaat immers niet om hun eigen woning.

Advies
Er zijn dus verschillende manieren waarop jouw ouders je kunnen helpen bij de aankoop van een woning. De optimale keuze is afhankelijk van allerlei aspecten van jullie persoonlijke en financiŽle situatie. Zorg voor een goed persoonlijk advies door een fiscalist of notaris.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Huis kopen met hulp van je ouders: meetekenen
Huis kopen met hulp van je ouders: lenen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet