Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huis kopen met hulp van je ouders: meetekenen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) donderdag 19 december 2013
Banken worden steeds strenger bij het bepalen van de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Dat heeft veel gevolgen, met name voor starters. Het kopen van een woning als starter was al lastig door de hoge huizenprijzen. Door de strengere hypotheekverstrekking zijn er nu nog minder mogelijkheden. Met een stukje extra zekerheid van je ouders wil de bank misschien wel verder gaan?

Bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag kijkt de bank naar haar zekerheden. Jouw inkomen, misschien een beetje het toekomstperspectief daarvan, en het onderpand. Ze willen het uitgeleende geld immers graag terug. Wanneer jouw inkomenssituatie (net) niet voldoende is voor de benodigde hypotheek, kan het zijn dat jouw ouders als extra zekerheid kunnen dienen.

Mede aansprakelijk
Vroeger wilden banken nog weleens akkoord gaan met een borgstelling. Daarbij tekenden de ouders een document waarin ze aangaven borg te staan voor hun kind. Tegenwoordig willen banken een sterkere zekerheid: de ouders moeten meetekenen als hoofdelijk aansprakelijke voor de hypotheek. Iedere hoofdelijk aansprakelijke kan door de bank voor de hele lening aangesproken worden op de terugbetaling ervan. Voldoe jij je maandlasten niet, dan kunnen ze met deze constructie bij je ouders aankloppen.

Kleine overschrijding
Meetekenen van de ouders is alleen een optie voor banken als het verschil tussen de benodigde lening en de maximale lening ‘op eigen kracht’ niet te groot is. Iedere bank hanteert hiervoor eigen regels. Vaak is een criterium bovendien dat er sprake moet zijn van een duidelijk te verwachten inkomensstijging, waardoor het kind de hypotheek binnen een paar jaar wel op het eigen inkomen kan dragen. Vanzelfsprekend zijn ook de inkomens- en vermogenssituatie van je ouders bepalend voor de mogelijkheden. Er zijn overigens ook banken die helemaal niets doen met medeaansprakelijkheid van de ouders.

Ouders ontslaan
Op het moment dat jouw inkomen zodanig gestegen is dat je de hypotheek volgens de normen van de bank op eigen kracht kunt dragen, kunnen je ouders ontslagen worden. Ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid houdt in dat zij verwijderd worden als hoofdelijk aansprakelijke en jij in het vervolg alleen (of met je partner) aansprakelijk bent voor de hypotheek. Om dit te realiseren moet natuurlijk jouw inkomen aangetoond worden. Dit ontslag vergt doorgaans wel administratiekosten, maar een bezoek aan de notaris is niet nodig.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Huis kopen met hulp van je ouders: meebetalen
Huis kopen met hulp van je ouders: lenen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiėle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet