Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huis kopen met hulp van je ouders: lenen

Auteur: Mister Money dinsdag 10 december 2013
Hypotheekverstrekkers worden steeds strenger bij het bepalen van de hypotheeksom. Met name starters worden hier hard door getroffen. Het is voor hen steeds moeilijker om een leuke woning te kopen, omdat banken terughoudender worden en de hand op de knip houden. Misschien dat een lening bij de ouders je verder kan helpen.

Na een hypotheekberekening bij de bank weet je het zeker; je inkomen voldoet niet aan de eisen om je droomwoning te kopen. Wellicht dat jouw ouders hun steentje kunnen bijdragen en jou kunnen helpen met de financiering. Een handige constructie kan ervoor zorgen dat zowel jij als je ouders van een onderlinge lening profijt hebben. Je sluit naast de hypotheek bij de bank een lening af bij je ouders.

Veel woningkopers vragen zich af of de bank wel akkoord gaat met een dergelijke lening. Er wordt immers meer geleend dan de bank berekend had, waardoor het terugbetalen van de hypothecaire lening in gevaar kan komen. Toch is dit niet zo. Banken kijken alleen naar hun eigen risico en verstrekken alleen dat gedeelte van de lening wat voor hen aanvaardbaar is. Hoe de rest van de lening gefinancierd wordt, zal de bank niet zoveel uitmaken.

Belasting
Een lening bij je ouders betekent niet dat er geen rente betaald moet worden. Het rentepercentage moet schriftelijk vastgelegd worden en moet conform de markt zijn. Het klinkt misschien een beetje raar, maar een hogere rente kan zelfs gunstig uitpakken. De afgedragen rente is immers voor het kind fiscaal aftrekbaar: het gaat om een lening voor de aankoop van een eigen woning. De rente-inkomsten zijn bij de ouders niet belast. Over hun vermogen (waaronder de lening ook valt) wordt de vermogensrendementsheffing met een fictief rendement van 4% berekend – ongeacht het werkelijke rendement. De rente moet wel realistisch zijn en daadwerkelijk betaald worden om geaccepteerd te worden door de fiscus.

Maandlasten drukken
Om de maandlasten vervolgens voor jou (als kind) behapbaar te houden, kun je afspraken maken met je ouders over een schenking. In 2014 mochten ouders 5.229 euro belastingvrij per jaar schenken. Een grotere eenmalige schenking is toegestaan voor kinderen tussen 18 en 40 jaar oud. In dat geval mag je eenmalig 25.096 euro schenken.

Daarnaast geldt van 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015 een extra verhoogde schenkingsvrijstelling voor schenkingen die gebruikt worden voor de eigen woning. Iedereen mag iemand anders maximaal 100.000 euro schenken, mits dit bedrag wordt gebruikt voor de eigen woning.

Terugbetalen
Afhankelijk van de situatie is het al dan niet de bedoeling dat je de lening in de toekomst terugbetaalt aan je ouders. Is dit wel het idee, schrijf dan de hypotheek bij de bank alvast notarieel hoger in. Dan kun je in de toekomst je hypotheek verhogen (voor terugbetaling aan je ouders) zonder een bezoek aan de notaris – dat bespaart behoorlijk wat kosten.

Risico’s
Aan een lening bij je ouders kleven wel risico's. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de lening bij een overlijden of een scheiding? Het is daarom van belang over dit soort zaken van te voren na te denken en eventueel te laten vastleggen bij de notaris. Ook is het belangrijk om voor het aangaan van deze constructie eerst advies in te winnen bij een fiscalist of notaris.


14 reacties verbergen

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google 


Reacties:

Naam: Dhr. de Brouwer
Bericht: Interessant artikel vraag van mijn kant is nu wat is een maximale rente bij lenning van ouders? Wat accepteert de belastingdienst? Maakt het hierbij nog uit of hypothecair recht is gevestigd of een onderhandse lening is (beide natuurlijk wel puur ter gebruik van eigen woning)?

Naam: B. Deinum
Bericht: Wij hebben een van onze kinderen €15000 geleend voor de aankoop van een huis. Wij hanteren een rentepercentage dat 2% lager ligt dan de rente die hij zou moeten betalen voor een persoonlijke lening. We hebben over 2008 een rente van 7.7% gerekend. Deze ligt ong 2% hoger dan een hypothecaire lening. IS dit marktconform?? Onduidelijk blijft nog of wij als ouders dit uitgeleende bedrag in box 3 ergens moeten vermelden. Zo ja....onder welk item in het aangifteformulier moet dit bedrag dan vermeld worden.  
MIsschien kan ik hier antwoord op krijgen??

Naam: MvD
Bericht: Ik heb volgens mij eens in Fiscalert gelezen dat de afwijking 25% van het markttarief mag bedragen. Daarnaast is een hoger tarief verdedigbaar bij uitblijven van hyp. inschrijving ivm de lagere dekkingswaarde dan de bank heeft op haar lening. Het betreft een PL welke wordt aangewend voor aankoop eigen woning.

Naam: Karin
Bericht: Sorry, maar als je je ouders nodig hebt om een huis te kunnen kopen, dan kun je het kennelijk niet permitteren. Tegenwoordig lijkt iedereen te denken dat ze recht hebben op een koopwoning, ongeacht de inkomsten. Voorheen was het heel normaal dat je eigen geld instopte. Er is niets mis met huren, maar daar wordt op neergekeken. Onzin! Lenen is lenen. Zolang je maandelijks een bedrag moet aflossen, is het huis níet van jou, maar van de bank (of van je ouders). Als volwassene moet je helemaal niet afhankelijk willen zijn van je ouders en andersom zouden ouders niet moeten willen dat hun kinderen afhankelijk van hén zijn.

Naam: E vd Horst
Bericht: Karin, karin, karin,  
 
het is juist super slim om bij je ouders aan te kloppen voor een lening. ten eerste mogen zij jou 50.000 schenken bij de koop van een huis (vervalt als erfenis, dus wat is daar erg aan?) en ten tweede verdien je ook nog eens aan deze constructie: je ouders mogen je namelijk elk jaar de betaalde rente weer terug schenken! 3 voordelen: je bent dus soms nog goedkoper uit dan bij een huurhuis, je betaalt af aan jezelf (als je ouders het loodje leggen, wordt het opnieuw JOUW geld) en er zijn geen kleine lettertjes van mensen die er geld aan moeten verdienen!  
en wat betreft het bezitten van de woning: ik vind je huis meer van jezelf als je in feite aan jezelf afbetaald dan aan een bank! en al helemaal als je het vergelijkt met een koophuis, dat wordt NOOIT van jou!  
ouders zijn vaak heel blij als ze dit voor hun kind kunnen doen, bovendien hoeven zij over hun vermogen ook nog eens minder belasting te betalen!  
alleen maar voordelen karin :)  

Naam: Eveline
Bericht: Ik heb het geld van mn ouders niet nodig om het gewenste bedrag te lenen, maar het is wel verrekte handig/ gunstig! Zo betaal ik nu veel minder rente en kan ik dus sneller aflossen en is het huis eerder echt van mij..lijkt me toch relaxter dan huren Karin :-)

Naam: Joop
Bericht: Karin Karin Karin..  
 

Naam: G. v.d. Lijn
Bericht: Sinds 1 augustus 2011 houden veel banken wel rekening met een lening van de ouders. Deze lening wordt afgetrokken van het berekende maximale hypotheekbedrag.

Naam: Laura
Bericht: @G. v.d. Lijn  
wat jij zegt is ons vandaag pijnlijk duidelijk geworden. begrijp er niks van. Weet jij toevallig welke banken deze lening niet als 'schuld' zien? En dus de lening niet aftrekken van het berekende maximale hypotheekbedrag?

Naam: Christina
Bericht: Tegenwoordig mag nog maar 50% van een hypothecaire lening aflossingsvrij zijn. Geldt dat ook voor hypothecaire leningen van je ouders?

Datum: 18-1-2015 23:11:03
Naam: Erik
Bericht: Je slaat de plank mis Karin

Datum: 3-12-2018 05:43:27
Naam: Weadom Global
Bericht: Bedankt voor je mail mevrouw Maria.  
 
Zoals u kunt zien in het contract met de leningsovereenkomst dat naar u is verzonden, bevindt ons hoofdkantoor zich in de staat South Carolina. en ons bijkantoor Isaburg Turkije. Omdat u afkomstig bent uit de europese landen, wordt uw lening overgedragen door onze Europese vestiging, die kalkoen is. het wordt gemakkelijker en sneller om een ​​lening te krijgen om naar uw account te gaan. vorm europa naar europa dat minder dan 24 uur zou moeten zijn. dus u ontvangt uw lening van ons kantoor in Turkije.  
 
Hier is ons bedrijfscontactnummer: +1 607 260 6277 U kunt ons ook contacteren op whatsapp met hetzelfde nummer: +1 607 260 6277  
 
Zoals ik je eerder heb verteld, hoef je je nergens zorgen over te maken. als u vanmorgen voor het eerst morgenochtend deze betaling kunt doen, staat uw geld op uw bankrekening. onder de 24 uur. aangezien u uit de europese landen komt, wordt uw lening aan u uitgeleend vanuit onze Europese vestiging, wat kalkoen ok is.  
 
aanvulling van het seizoen voor u en uw gezin.  
vriendelijke groeten  
Mijnheer Weadom

Datum: 3-12-2018 05:45:24
Naam: Weadom Global
Bericht: Aandacht!!!  
 
Ik ben de heer Frankling, wowom. Managing Director WEADOM GLOBAL FINANCE. We verstrekken momenteel leningen aan mensen die geld nodig hebben voor het zakendoen of om hun rekeningen te wissen. wij bieden allerlei soorten leningen aan particulieren en werken samen met een discontopercentage van 2%. voor meer informatie en hoe u ons nu kunt e-mailen via: Weadomglobalfinance@gmail.com voor meer informatie.  
 
vriendelijke groeten  
Mr Frankling Weadom  
Regisseur.  
E-mailadres van het contact: weadomglobalfinance@gmail.com

Datum: 3-12-2018 05:46:56
Naam: Weadom Global
Bericht: Aandacht!!!  
 
Ik ben de heer Frankling, wowom. Managing Director WEADOM GLOBAL FINANCE. We verstrekken momenteel leningen aan mensen die geld nodig hebben voor het zakendoen of om hun rekeningen te wissen. wij bieden allerlei soorten leningen aan particulieren en werken samen met een discontopercentage van 2%. voor meer informatie en hoe u ons nu kunt e-mailen via: Weadomglobalfinance@gmail.com voor meer informatie.  
 
vriendelijke groeten  
Mr Frankling Weadom  
Regisseur..  
E-mailadres van het contact: weadomglobalfinance@gmail.com

Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Huis kopen met hulp van je ouders: meetekenen
Huis kopen met hulp van je ouders: meebetalen

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet
  Zorgverzekering vergelijken 2019