Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huizenbezitters kiezen massaal voor zekerheid

Auteur: Annette Zeelenberg Zaterdag 24 december 2005
De angst voor een stijging van de hypotheekrente zit er bij huizenbezitters goed in. Ze kiezen massaal voor zekerheid en leggen hun hypotheek voor langere tijd vast. Vooral hypotheken met een looptijd van twintig jaar blijken erg in trek.

Bij hypotheekverzekeraar Fortis ASR is na de eerste tekenen van rentestijging, de vraag naar hypotheken met een looptijd van twintig jaar fors toegenomen. "Meer dan een derde van de afgesloten hypotheken valt bij ons nu in het twintig-jaar-segment", laat een woordvoerder van Fortis ASR weten . Ook de Rabobank spreekt van een nadrukkelijke toename van het aantal rentevaste hypotheken. Variabele of korte rentes zijn duidelijk minder in trek", aldus Rabobank woordvoerder M. de Bruine.

Verhoging
Reden voor de massale overstap op rentevaste hypotheken is de algemene verwachting dat de rente op de geldmarkt verder zal gaan stijgen. Beleggers speculeren al op een renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) in december. In reactie daarop hebben diverse hypotheekverstrekkers hun hypotheektarieven verhoogd. Zo hebben de Postbank, ABN Amro en Nationale Nederlanden hun tarieven al naar boven bijgesteld. Marktleider Rabobank deed dit zelfs voor de tweede keer in twee weken. Wel liet de Rabobank de rentetarieven voor langere looptijden doelbewust met rust. Woordvoerder M. de Bruine: "Het is voor ons van belang om op een concurrerend renteniveau te blijven zitten, om maximaal van de huidige ontwikkelingen te profiteren".

Omslag
De afgelopen jaren waren hypotheken met een variabele rente nog zeer populair. Huiseigenaren gingen er vanuit dat de tarieven niet snel omhoog zouden gaan en profiteerden van de historisch lage rente. De rentepercentages voor hypotheken met een rentevaste periode van tien jaar daalden zelfs onder de vier procent. Die trend is nu omgeslagen. Veel mensen sluiten nu hun hypotheek snel over naar een lening met een vaste rente over een langere periode. Wie voor zekerheid kiest moet daar wel iets voor over hebben. Hoe langer de periode dat de rente vaststaat, hoe hoger de verschuldigde rente. Maar de huizenbezitter krijgt daar wel de garantie voor terug dat de woonlasten in die periode niet zullen stijgen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel
Kies uw rentevastperiode

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet