Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huizenmarkt krijgt klappen

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 15 januari 2009
De huizenmarkt heeft het behoorlijk zwaar. Vandaag presenteerde de NVM haar kwartaalcijfers, waaruit blijkt dat de prijzen in het laatste kwartaal van 2008 gedaald zijn met 1,8%. Dat is een flink sterkere daling dan in het kwartaal ervoor. Moeten we vrezen voor een totale ineenstorting van de huizenmarkt?

De markt voor nieuwbouwwoningen geeft in ieder geval een dramatisch beeld: in het tweede halfjaar van 2008 zijn 50% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan het in het eerste halfjaar. Ook al blijft de hypotheekrente op een laag niveau, mensen durven het kennelijk een stuk minder aan om een woning te kopen dan voorheen.

Jaap.nl stelt dat de het consumentenvertrouwen in de JAAP index het dieptepunt voorbij is. Het is nog steeds negatief, maar minder dan een maand geleden. Het iets hogere Ė of eigenlijk moeten we zeggen: iets minder lage Ė consumentenvertrouwen in de huizenmarkt zou volgens Jaap vooral veroorzaakt worden door de verwachting dat de hypotheekrente verder gaat dalen.

Bij een dalende hypotheekrente kunnen mensen meer lenen; de maximaal te verstrekken hypotheek wordt mede bepaald door de hoogte van de rente. Bij een lagere rente zijn de maandlasten immers ook lager. Zal dat ervoor zorgen dat consumenten ook eerder een woning aankopen? Het zou zo kunnen zijn.

Wellicht is onzekerheid die mensen voelen veel meer bepalend voor het gebrek aan huizenkooplust. Wanneer je het gevoel hebt dat je misschien je baan wel gaat verliezen, of op een andere manier terugvalt in inkomen, ga je liever geen grote financiŽle verplichting als een hypotheek aan. Als dat de achtergrond is van de dalende verkoop- en prijscijfers zal de dalende hypotheekrente hier weinig aan doen.

Bovendien hebben we natuurlijk last van een domino-effect. Mensen die al een woning bezitten zijn erg verstandig als ze wachten met de aanschaf van een andere woning totdat hun huidige woning verkocht is. Zij willen wel verhuizen en durven het ook financieel wel aan om de overstap te maken naar een duurdere woning, maar niet met het risico op een tijd lang dubbele woonlasten. Dus wachten ze op een koper. En dan zijn er nog de mensen die zeker willen kopen, maar afwachten tot de prijzen verder zijn gezakt en/of de hypotheekrente verder is gedaald.

Zo hebben we de mensen wel zouden willen kopen maar het niet durven, en heel veel mensen die (af)wachtenÖ dat geeft dus niet bepaald veel beweging in de woningmarkt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet