Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Huizenprijs wederom gestegen

Auteur: Mister Money Woensdag 4 april 2007
De prijs voor een koopwoning is in het eerste kwartaal van 2007 met 1 procent gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde prijs van een koopwoning ligt nu rond de 240.000 euro. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Het aantal huizen dat te koop staat bleef in het eerste kwartaal gelijk aan een jaar eerder. Maar de prijzen stijgen wel, en dat komt volgens de NVM door een tekort aan nieuwbouw.

NVM vindt het van het grootste belang dat de overheid er op alle niveaus aan meewerkt dat de komende jaren een gestage stroom van nieuwbouwwoningen op de markt komt. Waarnemend voorzitter van de NVM, Wim van Kampen wil dat de vicieuze cirkel op de nieuwbouwwoningmarkt doorbroken wordt. “Te weinig nieuwbouw zorgt voor hoge prijzen en hoge prijzen leiden tot een te geringe afzet wat weer leidt tot hoge prijzen. Verschillende factoren ondersteunen dit proces: de bouwprijzen stijgen, ontwikkelaars hebben geen baat bij een groot volume maar meer bij schaarste. De schaarste op de arbeidsmarkt zorgt voor hogere personeelskosten. Van de kant van de gemeenten ontbreekt de bereidheid om de grondprijzen te laten zakken. De verwachting is dat dit gebrek aan bereidheid niet snel verandert.”

De bouw van nieuwe huizen blijft al jaren achter bij de plannen van de overheid, en dat drijft de prijzen onnodig op. De NVM pleit daarom voor een SER-commissie, die gaat bekijken hoe we in Nederland een gezonde woningmarkt kunnen krijgen. Daarbij staat een goede balans tussen vraag en aanbod in zowel koop- als huursector bovenaan. NVM wil in deze discussie een actieve rol spelen.

Overbieden
Het komt ook steeds vaker voor dat mensen meer voor een koopwoning betalen dan dat de vraagprijs is. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaren (NVM). Het afgelopen kwartaal was dit in 5,2 procent van de verkopen het geval. Het laatste kwartaal van 2006 lag dit percentage nog op 4,5 procent.

Volgens de NVM komt het cijfer daarmee op hetzelfde niveau als in juni 1998. Vervolgens steeg het percentage toen 10,2 procent op de top van de markt in juni 1999. De NVM legt een verband met de hypotheekrente, die door het nieuwe kabinet intact is gelaten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet