Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hulp bij innen kinderalimentatie

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Dinsdag 12 mei 2009
Een echtscheiding is natuurlijk nooit een feest. Je bent samen een leven gestart met het voornemen om bij elkaar te blijven Ďtot de dood ons scheidtí Ė in de werkelijkheid blijkt dat lang niet altijd te werken. Er zijn verschrikkelijk veel situaties waarin partners besluiten uit elkaar te gaan. Met alle gevolgen van dien.

De bezittingen moeten verdeeld worden en beide partijen hebben woonruimte nodig. Dat zijn de meest direct praktische zaken. Daarnaast worden er ook afspraken gemaakt voor de toekomst. Verevening van het opgebouwde pensioen is daar een onderdeel van. Bovendien zijn de inkomensverhoudingen vaak zodanig scheef dat er alimentatieafspraken gemaakt worden.

Alimentatie kan betaald worden voor de ex-partner en/of voor de kinderen. Het onderhouden van kinderen brengt immers hoge kosten met zich mee. Kosten waarvoor de beide ouders samen verantwoordelijk zijn. Volgens de wet hebben ouders de plicht om samen voor het levensonderhoud van de kinderen te zorgen totdat die 21 jaar oud zijn. Om de kosten te delen wordt bij een echtscheiding doorgaans een bedrag aan kinderalimentatie afgesproken. Kan dat niet onderling geregeld worden, dan wordt de plicht tot betaling van kinderalimentatie wel door de rechter opgelegd.

Het is natuurlijk wel leuk als er afspraken voor het betalen van kinderalimentatie zijn vastgelegd. Wanneer er in de praktijk van betalen niets terecht komt is het echter bijzonder lastig om ervoor te zorgen dat de ex-partner die verplichting ook nakomt. Wat niet iedereen weet is dat je hierbij hulp kunt krijgen.

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) is door de overheid in het leven geroepen om de verplichte kinderalimentatie te innen bij de partner die deze moet betalen. Het LBIO heeft daarvoor veel meer mogelijkheden dan jijzelf. Zo krijgen ze veel makkelijker informatie van allerlei instanties en mogen ze beslag leggen op salaris of uitkering. Dat kan immers nodig zijn als bemiddeling geen resultaat oplevert.

Overigens merkt het LBIO het duidelijk dat er sprake is van een economische crisis. Sommige ex-partners zijn bij financiŽle problemen snel geneigd de betaling van kinderalimentatie te staken. Alsof ze door die problemen ineens de verantwoordelijkheid voor hun kinderen niet meer hoeven te dragen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Studiekosten in aftrek nemen
Controle vooraf moet fraude met toeslagen voorkomen
Vooraf ingevulde belastingaangifte vaker gebruikt
Belastingdienst let scherper op aftrekposten
Belastingaangifte doen binnen een kwartier?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet