Home  
Nieuws en artikelen Belasting - Hypotheken Belasting - Lenen Belasting - Sparen Belasting - Pensioen Belasting - Beleggen Toeslagen Auto v/d Zaak Loonstrookje
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheek oversluiten in 2014

Auteur: Mister Money dinsdag 15 april 2014
De hypotheekrentes zijn op dit moment erg laag. Voor huizenbezitters die enkele jaren geleden hun hypotheek tegen een hogere rente hebben afgesloten, is het daarom vaak voordelig de hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder. In dit artikel lees je wanneer je hypotheek oversluiten verstandig is, met welke kosten je te maken krijgt en welke regels er gelden voor oversluiten in 2014.

Tip! Als je hypotheekschuld erg laag is in verhouding tot je woningwaarde, kun je bij je nieuwe hypotheekverstrekker wellicht een nog lagere hypotheekrente bedingen. Dit maakt oversluiten in deze gevallen extra voordelig.

Wegen de kosten op tegen de baten?

Staar je niet blind op de lagere rente die je krijgt bij een andere aanbieder, maar let ook goed op de kosten waar je bij oversluiten mee te maken krijgt. Houd rekening met de volgende kosten:
 • Boeterente bij je huidige aanbieder 
 • Notaris- en taxatiekosten voor je nieuwe hypotheek
 • Afsluit- en advieskosten voor je nieuwe hypotheek
Deze laatste twee kostenposten zijn aftrekbaar van de belasting als je nieuwe hypotheek een hypotheek vervangt die je afsloot voor de financiering van je woning of voor onderhoud of een verbouwing aan de woning.

Daarnaast mag je in veel gevallen de hypotheekrente die je betaalt over je nieuwe hypotheek gewoon in aftrek nemen.

Hypotheekrenteaftrek en oversluiten in 2014

Sinds 2013 is de rente voor nieuwe hypotheken alleen nog aftrekbaar als je een annuďteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluit. Voor het oversluiten van je bestaande hypotheek geldt echter dat je gewoon je huidige hypotheekvorm mag behouden. Heb je nu een aflossingsvrije hypotheek, dan mag je die dus gewoon oversluiten naar een aflossingsvrije hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker, zonder dat je je recht op hypotheekrenteaftrek verliest. 

Let op: Als je een aflossingsvrije hypotheek oversluit, houdt de nieuwe hypotheekverstrekker rekening met de nieuwe verstrekkingsnormen die sinds 2011 gelden. Dit bekent dat je nog maar voor maximaal 50 procent van je woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten. Heb je op dit moment een aflossingsvrije hypotheek die hoger is? Dan moet je bij het oversluiten dus voor een deel van de hypotheek een andere hypotheekvorm kiezen.

Tip! Overweeg je je hypotheek over te sluiten en wil je weten bij welke hypotheekverstrekker dit voordelig kan? Op Mister Money kun je eenvoudig alle hypotheekrentes vergelijken van de verschillende hypotheekaanbieders. Je kunt ook direct enkele offertes aanvragen om deze uitgebreid met elkaar te vergelijken. Zo vind je altijd de goedkoopste hypotheek die past bij jouw situatie.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 1)
Fiscale gevolgen oversluiten (Box 3)
Oversluiten een aantrekkelijke optie?
Oversluiten, wat is dat nou precies
Hypotheek oversluiten 2013

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht