Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheek zonder advies

Auteur: Mister Money woensdag 3 juli 2013
De meeste mensen die een hypotheek afsluiten doen dit via een adviseur. Dit kan een onafhankelijk financieel adviseur zijn of een adviseur van de bank. Sinds 1 januari 2013 mogen de kosten voor het advies echter niet meer worden doorberekend in de kosten van de hypotheek. Je krijgt hiervoor dus een aparte factuur. De advieskosten kunnen al snel enkele duizenden euro’s bedragen. Wil je hierop besparen dan kun je overwegen een hypotheek zonder advies af te sluiten. In dit artikel lees je hoe dat werkt.

Wie kan een hypotheek afsluiten zonder adviseur?

Omdat een hypotheek een complex financieel product is dat grote invloed heeft op je financiële situatie is het niet voor iedereen weggelegd om deze zonder advies af te sluiten. Om consumenten te beschermen, stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een kennis- en ervaringstoets verplicht om een hypotheek zonder adviseur te mogen afsluiten.

Op de website van de bank moet je dus eerst deze test maken. Scoor je een voldoende voor de test? Dan krijg je van de bank een code waarmee je zelfstandig de hypotheek kunt afsluiten. Op dit moment is een hypotheek zonder adviseur afsluiten alleen mogelijk bij ABN Amro, MoneYou en Bank of Scotland.

Tip! Doe hier de kennis- en ervaringstoets hypotheken van de AFM om te zien of een hypotheek zonder adviseur voor jou geschikt is.

Sommige banken stellen naast de test nog aanvullende voorwaarden voor de hypotheek zonder advies. Zo mag je niet altijd de volledige woningwaarde financieren en moet je soms dus eigen geld inbrengen.

Kosten hypotheek zonder adviseur

Een hypotheek zonder adviseur afsluiten, is echter niet gratis. Je moet nog steeds afsluitkosten betalen aan de bank. Deze bedragen meestal enkele honderden euro’s.

Daarnaast moet je er rekening mee houden bij een hypotheek afsluiten zonder adviseur dat je alleen kunt kiezen uit de hypotheekproducten van de betreffende bank. Omdat de banken die hypotheken zonder advies aanbieden, niet altijd ook de laagste hypotheekrente hanteren, is het verstandig ook goed te kijken of een hypotheek met advieskosten, maar wel met een lagere rente niet voordeliger is. Zeker op de lange termijn kan een eventueel lagere hypotheekrente je veel meer geld schelen dan het uitsparen van de advieskosten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Advieskosten hypotheek aftrekbaar?
Advieskosten hypotheek - Uitleg en tips
Afsluitkosten hypotheek - Uitleg en aftrekbaarheid
Vijf veelgestelde vragen over de GHF
Wat is een hypotheek

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht