Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Hypotheekaftrek blijft voor veel partijen heilig huisje

Auteur: Annette Zeelenberg Donderdag 2 maart 2006
In de aanloop naar de verkiezingen laten voorstanders van de hypotheekrenteaftrek weer van zich horen. Vorige week riepen de werkgevers de politiek nog op om vooral af te blijven van de hypotheekaftrek. Makelaarsvereniging VBO stelde dat het schrappen van de aftrek 'desastreuze gevolgen voor de woningmarkt zal hebben'. De uitlatingen volgen kort op het rapport 'Uitgerekend wonen' van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland hebben vorige week de politiek opgeroepen niet te tornen aan het belastingvoordeel voor huizenbezitters. Ze vrezen voor forse negatieve gevolgen voor de koopkracht wanneer de hypotheekaftrek wordt geschrapt. In een gezamenlijke notitie zeggen ze dat afschaffing van het belastingvoordeel de problemen aan de onderkant van de woningmarkt alleen nog maar verergert. VNO-NCW-voorzitter B. Wientjes: "Hogere inkomens zullen 'naar beneden' komen, op zoek naar goedkopere woningen. Dat leidt tot verdringing en tot prijs- en huuropdrijvingen".

Desastreus
Makelaarsvereniging VBO denkt daar precies hetzelfde over. "Het afschaffen of het beperken van de hypotheekrenteaftrek zal desastreuze gevolgen hebben voor de woningmarkt", stelt VBO-voorzitter Joe van der Reijd. "De netto maandlasten worden gelijk aan de bruto maandlasten, met als consequentie dat de kopersmarkt nog kleiner wordt. Verkopers kunnen vanwege hun hoge hypotheek niet meer verkopen, waardoor de markt op slot gaat. Juist dat gebrek aan doorstroming is een van de huidige problemen van de woningmarkt". De Vereniging vreest dat het voor starters en alleenstaanden nagenoeg onmogelijk wordt om nog een huis te kopen.

Jongeren en rijken
De uitlatingen van de werkgevers en de VBO volgen kort op het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP), dat onlangs gepresenteerd werd. Het SCP onderzocht wat de mogelijke gevolgen zijn van het beperken van de hypotheekaftrek voor huiseigenaren. "Als de hypotheekrenteaftrek wordt geschrapt in ruil voor een algemene belastingverlaging, zou dat vooral de hogere inkomensgroepen en jongeren treffen", schrijft het SCP. 'Dit leidt voor hen tot een stijging van de woonkosten van gemiddeld 2 tot 3 procent van het inkomen. Zij hebben immers de grootste hypotheken'. Anderzijds heeft het schrappen van de aftrek positieve gevolgen. 'Een veel kleinere groep huiseigenaren (lage inkomens en ouderen) zullen er gemiddeld vier procent op vooruit gaan'. De algemene belastingverlaging zou daarnaast alle huishoudens waaronder ook huurders, een lastenverlaging van 900 euro per jaar opleveren.

PvdA
Het huidige kabinet is niet van plan in deze kabinetsperiode iets te veranderen aan de hypotheekrenteaftrek. De PvdA pleit wel voor beperking van de aftrek, tot de tweede belastingschijf. We hebben nu een systeem waarbij Jan Modaal de miljonairs subsidieert", zei PvdA-leider Wouter Bos vorige week in werkgeversblad Forum.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet